Młóto browarniane – odpad doskonały
Młóto browarniane – produkt odpadowy powstający w kadzi fermentacyjnej, w procesie produkcji piwa. W jego skład wchodzą nierozpuszczalne w wodzie składniki zacieru w postaci: osadu z łusek, kiełek i drobin słodu (najczęściej jęczmiennego). Może ono pochodzić także z jęczmienia, pszenicy, ryżu a nawet kukurydzy.
W młócie browarnianym występują prawie wszystkie składniki ziarna zboża, z którego pochodzi, za wyjątkiem cukrów rozpuszczalnych w wyniku hydrolizy.
Występuje na rynku w kilku formach:
- młóto świeże – konsystencja od półpłynnej wilgotnej kaszy jęczmiennej,
- młóto suszone,
- młóto granulowane.
Młóto | Mokre [%] | Suche [% s.m.] |
Sucha masa [SM] | 15,0–30,0 | 87,0–90,0 |
Białko [BO] | 6,4–10,3 | 24,0–27,0 |
Włókno surowe [WS] | 3,0–4,4 | 15,4–18,4 |
Tłuszcz [TS] | 1,4–2,1 | 7,2–8,7 |
JPM | 0,19 | 0,78 |
Składniki mineralne | 0,9–1,3 | 4,6–5,0 |
Młóto browarniane zawiera :
- bardzo wartościowe źródło białka chronionego przed rozkładem w żwaczu (chronione w 55%),
- podwyższony poziom lizyny, obniżony metioniny,
- wysoko strawne włókno,
- cukry w postaci pentozanów i pektyn,
- witaminy z grupy B – B1, B2, B4, B5 oraz A, E.
Warto także pamiętać, iż młóto browarniane
- Może mieć pewien wpływ na podwyższanie zawartości tłuszczu w mleku i kazeiny.
- Wpływa pozytywnie na ilość pobranej paszy przez zwierzęta i jej smakowitość.
- Jest paszą mlekopędną.
- Charakteryzuje się wysoką strawnością białek w jelicie cienkim dochodzącą do 85%.
Jakość młóta może być znacznie ograniczona w procesie suszenia, granulowania, przechowywania, konserwacji (zbyt wysoka temperatura, uszkodzenie białka, pleśnie).
Młóto browarniane to bardzo dobra pasza uzupełniająca w żywieniu krów mlecznych, opasów i młodzieży, a jedynym czynnikiem ograniczającym jego stosowanie jest sezonowa dostępność – więcej mamy młóta latem – mniej zimą, co związane jest ze zwiększonym spożyciem piwa w okresie letnim. Drugi problem jest sposób przechowywania i konserwacji tego produktu – jest produktem wyjątkowo nietrwałym.
W stanie świeżym może być stosowany zaledwie 2–3 dni latem, zimą znacznie dłużej jednak dopiero konserwacja powoduje przedłużenie okresu stosowania tego produktu.
Jak zatem konserwujemy młóto? Na ogół robimy to poprzez:
- suszenie,
- granulowanie,
- kiszenie w pryzmach,
- kiszenie w silosach,
- kiszenie w rękawach – do czego wykorzystujemy specjalistyczny sprzęt.
Do zakiszania młóta najbardziej nadają się rękawy, ze względu na zatrzymywanie wypływu soków i strat z tym związanych. W celu poprawy warunków sprzyjających zakiszaniu mieszamy młóto świeże z wysłodkami suszonymi i/lub otrębami pszennymi w proporcji – 100 kg wysłodków, otrąb na tonę młóta – dodatek skrobi i/lub cukrów poprawia proces zakiszania, natomiast dodatek benzoesanu sodu lub kwasu propionowego do zakiszanej masy w ilości 2–3 kg na tonę przyspiesza ten proces i zapobiega psuciu się młóta.
W razie problemów z jakością młóta po otwarciu / pleśnienie /można dodatkowo opryskiwać część otwartą młóta rozcieńczonym jednym z wymienionych powyżej kwasów.
Młóto browarniane nadaje się do skarmiania krów i młodzieży po zbilansowaniu dawki pokarmowej na poziomie żwacza BTJN = BTJE.
Świetnie komponuje się w połączeniu z kiszonką z kukurydzy, kiszonką z traw, kiszonką z motylkowych – wszędzie tam gdzie jest mało białka w dawce pokarmowej oraz jest duży poziom białka rozkładalnego w żwaczu.
Trzeba pamiętać iż bardzo często młóto świeże lub kiszone podawane jest w nadmiarze nawet do 20 kg/szt. natomiast jego optymalne wartości w dawkach dla bydła wynoszą dziennie 6,0–8,0 kg/ szt. krowy dojne, młodzież 2–5 kg/szt.
Nadmiar młóta w d.p. może powodować problemy z rozrodem, obniżać % tłuszczu w mleku – na skutek zbyt dużego udziału pasz niestrukturalnych w dawce pokarmowej.
Często u krów wysokowydajnych udział pasz niestrukturalnych w stosunku do strukturalnych wynosi => 50% co prowadzi do nadprodukcji kwasu mlekowego co skutkuje okresowym podkwaszeniem krów. Młóta nie podajemy krowom zasuszonym ze względu na mogące się pojawiać problemy w okresie okołoporodowym.
Na opłacalność stosowania młóta w żywieniu bydła przede wszystkim ma cena która oscyluje między 120–170 złotych za tonę z transportem. Wartość młóta wzrasta wraz ze wzrostem suchej masy.
Płacąc za tonę tego produktu musimy mieć świadomość że zawartość wody w młócie uzależniona jest od procesu technologicznego browaru z którego pochodzi i może wahać się od 70–85%.
Bardzo dobre młóto to takie, które zawiera w stanie świeżym około 30% SM i 10% BO. Młóto browarniane może zastąpić śruty poekstrakcyjne w dawce pokarmowej i tak:
- 3,4–6,6 kg świeżego młóta = 1 kg śruty poekstrakcyjnej rzepakowej, a
- 4,1– 8,1 kg świeżego młóta = 1 kg śruty poekstrakcyjnej sojowej, wartość podstawienia uzależniona jest od suchej masy młóta.
l.p. | składnik pokarmowy |
|
|
1 | kiszonka kukurydza | 27,0 | 27,0 |
2 | sianokiszonka z traw | 11,1 | 11,1 |
3 | młóto browarniane | 8,0 | – |
4 | słoma pszenna | do woli | do woli |
5 | dodatek mineralny | 0,2 | 0,2 |
6 | śruta poekstr. rzepakowa | 2,4 | 3,6 |
7 | kreda pastewna | 0,1 | 0,1 |
8 | śrut pszenżytni | 1,0 | 1,0 |
św. masa [kg] |
|
49,8 |
43,0 |
s.m. [kg] |
| 22,1 | 21,52 |
BTJN % zapotrzebowania |
| 110,9 | 105,1 |
BTJE % zapotrzebowania |
| 110,8 | 102,5 |
BO |
| 140,0 | 140,0 |
NDF |
| 450,0 | 441,0 |
ADF |
| 235,0 | 241,0 |
Skrobia |
| 183,0 | 183,0 |
W tym konkretnym przypadku podając 8 kg młóta oszczędzamy 1,2 kg śruty poekstrakcyjnej rzepakowej na 1 krowę dziennie.
Jak już wspomniano wcześniej duże znaczenie w opłacalności stosowania młóta ma jego sucha masa powiązana z ceną jak i jakość białka w porównaniu do podobnych wartości śrut poekstrakcyjnych.

