Milk for Life
W dniach 23–26 września pod hasłem „Milk for Life” ponad 2000 profesjonalistów z branży mleczarskiej z całego świata zgromadziło się w Stambule – moście łączącym wschód i zachód, tradycję i nowoczesność.
Oprócz tego, że mleko jest jednym z najważniejszych artykułów żywnościowych dla ludzi, ma także wiele skutków społeczno-ekonomicznych. Nie ma cienia wątpliwości, że mleko jest wypełnione niezbędnymi składnikami odżywczymi, takimi jak białko, węglowodany, witaminy, minerały i tłuszcze. Składniki te są korzystne dla organizmu ludzkiego, a picie mleka może poprawić również zdrowie serca. Jest całkiem oczywiste, że mleko ma cudowną recepturę.
Poza bogactwem odżywczym mleko i produkty mleczne pełnią dość ważną rolę w perspektywie bogactwa i dobrobytu każdego społeczeństwa. Zrównoważony biznes mleczarski zarówno na poziomie gospodarstwa, jak i przemysłu może tworzyć różne zaangażowane przestrzeni biznesowych. Podczas gdy w gospodarstwach mlecznych mieszka około miliarda ludzi, jeśli spojrzymy z punktu widzenia całego łańcucha wartości sektora mleczarskiego i innych działań związanych z mleczarstwem, liczba ta jest zdecydowanie większa. Pod tym względem mleczarstwo odgrywa ważną rolę w kontekście wzrostu gospodarczego w wielu społecznościach, regionach i krajach na całym świecie. Mleko i produkty mleczne nie mogą być rozpatrywanie tylko i wyłącznie pod kątem diety dla ludzi, ani ograniczane do jego elementów sektorowych. Branża mleczarska ma zdecydowanie większą wartość dla naszego życia. Z tych wszystkich powodów, światowy szczyt mleczarski pod hasłem „Milk for Life” obejmuje wszystkie tematy związane z mleczarstwem, takie jak: bezpieczeństwo żywności, zrównoważone zarządzanie gospodarstwem i środowisko; w szczególności żywienie, polityka mleczarska i ekonomika oraz jej wpływ na rozwój gospodarczy i rozwój obszarów wiejskich.