PFHBiPM
Aktualności
Mikotoksyny cz. 4. – co warto wiedzieć?
Doradztwo żywieniowe
|
| Łagodzenie problemów pleśni i mikotoksyn
Należy podjąć działania, gdy występują oznaki możliwych problemów z pleśnią lub mikotoksynami. Poprawa produkcji, wydajności i zdrowia często występuje w ciągu trzech do siedmiu dni lub kilku tygodni po tym, jak szkodliwe pasze są usuwane z racji żywnościowej lub znacznie zmniejszane ich spożycie, a zalecane związki paszowe stosuje się do wiązania mikotoksyn, które mogą być obecne.
Kroki, które powineneś podjąć
- Wyeliminuj inne możliwe przyczyny tak szybko, jak to możliwe, z pomocą doświadczonych dietetyków, weterynarzy i innych przeszkolonych konsultantów.
- Prawidłowo dostosuj zawartość energetyczną wszelkich spleśniałych pasz lub lekkich ziaren w dawce.
- Oczyść spleśniałe ziarna i usuń drobne cząstki z pełnego ziarna podejrzewanego o obecność mikotoksyn.
- Uwzględnij węgiel drzewny, glinokrzemian lub bentonit w dawce, aby zmniejszyć działanie mikotoksyn, które mogą być obecne. Związki te mogą wiązać mikotoksyny w przewodzie pokarmowym i zmniejszać ich wchłanianie.
Stosuj na poziomie 0,5–1% suchej masy całkowitej dawki w dietach dla przeżuwaczy. Produkty bentonitowe – bentonit sodu. Glinokrzemiany zmniejszyły aflatoksynę w mleku o 25% do 44% i zmniejszyły wpływ na wydajność u różnych zwierząt. Bentonity i glinokrzemiany są dostępne u dostawców pasz po niewielkich kosztach. Jednak nie polegaj wyłącznie na tych dodatkach, aby w pełni przywrócić wydajność i zdrowie lub normalne poziomy aflatoksyny w mleku. - Użyj odpowiedniego inhibitora pleśni w suchych karmach zawierających 14% lub więcej wilgoci. Propionian sodu lub wapnia lub kwasy organiczne można stosować w ilości od 0,20% do 0,25% w paszach nie zakiszonych o wilgotności 14–17%.
Użyj 0,5% do 0,6% w paszach nie zakiszonych o wilgotności od 18–24%.
Niezbędne mogą być inne badania pasz, badania kału, krwi i ewentualnie profilowanie metaboliczne. - Przerwij lub poważnie ograniczyć stosowanie ewidentnie spleśniałej paszy lub podejrzewanych, że spleśniała pasza w oczekiwaniu na raporty z badań. Jeśli zauważone zostaną umiarkowane efekty, zmniejsz spożycie o 50% lub więcej przez co najmniej jeden do trzech tygodni. Jeśli minimalne wskaźniki zużycia w celu uniknięcia zepsucia zakiszanych przedmiotów nie pozwolą na 50% zmniejszenie, przerwij stosowanie na co najmniej jeden do trzech tygodni. Jeśli występują znaczące lub drastyczne skutki dla wydajności produkcji lub zdrowia, zaprzestań podawania podejrzanych pasz przez co najmniej tydzień. W większości przypadków należy odnotować poprawę w ciągu trzech do siedmiu dni. Może być konieczny okres od kilku tygodni do kilku miesięcy, jeśli enzym surowicy lub inne testy kliniczne wykażą znaczne uszkodzenie wątroby lub nerek.
- Jeśli wystąpią objawy, przerwij lub poważnie ogranicz stosowanie pasz, które mają pozytywny wynik na obecność mikotoksyn, szczególnie tych innych niż aflatoksyny. Jeśli występują umiarkowane efekty, zmniejsz spożycie o 50% lub zmniejsz poziomy suchej masy całkowitej racji pokarmowej do tych o minimalnym poziomie zagrożenia lub niższym. Obniżyć poziomy aflatoksyny w suchej masie całkowitej dawki do tych wskazanych jako bezpieczne dla produkcji mleka i dla innych zwierząt.
- Amoniak może być użyty do zniszczenia przynajmniej części aflatoksyny obecnej w paszach. Amoniakacja to proces, który wymaga specjalnego sprzętu i środków bezpieczeństwa. Najlepiej nadaje się do leczenia objętościowego przez koncerny komercyjne i odbywa się przede wszystkim na obszarach stale doświadczających powszechnego skażenia mikotoksynami.
- Jeżeli zwierzęta nie reagują korzystnie na dawkę z mniejszą ilością pleśni i/lub zawartość mikotoksyn oraz na włączenie glinokrzemianu lub bentonitu, należy energicznie poszukiwać innych możliwych czynników sprawczych. Gdy zwierzęta reagują pozytywnie, problematyczne karmienie może być stopniowo przywracane lub zwiększane w racji pokarmowej, próbując znaleźć spożycie, które nie wpłynie znacząco na wydajność.
- Czasami zaprzestanie stosowania kiszonki, sianokiszonki lub zakiszonego ziarna o wysokiej wilgotności i ponowne uszczelnienie silosu na kilka tygodni może zatrzymać dalsze tworzenie się pleśni lub mikotoksyn. W związku z tym paszę można wykorzystać w pewnym stopniu później, po odrzuceniu kolejnych 15–25 centymetrów materiału i każdej ewidentnie spleśniałej lub zepsutej paszy. Zwierzęta w wieku od kilku tygodni do kilku miesięcy są bardziej podatne na problemy z pleśnią i mikotoksynami. Podobnie zwierzęta bliskie porodu lub wczesnej laktacji są bardziej wrażliwe na pleśń i mikotoksyny. Dlatego, jeśli konieczne jest stosowanie zanieczyszczonej paszy, należy ją karmić starszym bydłem zastępczym i krowom mlecznym w późnej laktacji.
Zapobieganie problemom związanym z pleśnią
Chociaż nie można zapobiec wszystkim problemom, niektóre środki znacznie zmniejszą szansę poważnego wpływu na wydajność produkcji i zdrowie. Należą do nich:
Rozważ swoją lokalizację
- Uprawiaj mieszańce i odmiany roślin dostosowane do strefy, w której znajduje się gospodarstwo, w odniesieniu do dni dojrzałości i sezonu wegetacyjnego.
Żniwa zgodnie z zalecanymi praktykami
- Zbieraj plony zgodnie z zaleceniami, zwracając szczególną uwagę na przechowywanie przy odpowiednim poziomie wilgotności.
- Unikaj uszkodzenia ziarna, jeśli ma być przechowywane w suchej postaci.
Przechowywać prawidłowo
- Czyść i odpowiednio utrzymuj jednostki magazynowe, zwłaszcza silosy.
- Często sprawdzaj przechowywane rośliny pod kątem oznak nagrzewania, pleśni i innych uszkodzeń.
- Unikaj przechowywania ziaren i pasz o wilgotności powyżej 12–13%, ponieważ podlegają one rozwojowi pleśni i mikotoksyn.
- Należy zabezpieczyć się przed różnicami temperatur między ziarnem a powietrzem zewnętrznym, które mogą powodować kondensację na ściankach zbiorników lub silosów i powodować migrację wilgoci prowadzącą do formowania.
- Używaj konserwantów lub dodatków do kiszonki, gdy proces kiszenia jest zagrożony z powodu poziomu wilgoci poniżej lub powyżej zalecanego zakresu. Rozważ użyciekonserwantów lub dodatków w pierwszej i ostatniej 20% porcji silosu, które są bardziej obciążone z powodu przesiąkania, większego narażenia lub mniejszego upakowania.
- Rozważ dodatki drobnoustrojowe, gdy temperatura podczas zbiorów jest wyjątkowo wysoka lub niska lub gdy ziarno zostało częściowo wysuszone termicznie przed zakiszeniem.
- Ostrożnie obchodź się z miękkimi lub niedojrzałymi ziarnami
Zastanów się nad alternatywnymi metodami zbioru i przechowywania, zanim wybierzesz jedną. Zasadniczo najlepiej jest zbierać kukurydzę, gdy tylko pogoda zapobiegnie dalszemu dojrzewaniu, aby uniknąć pleśni i innych uszkodzeń. - Utrzymuj czysty sprzęt
Czysty sprzęt używany do zbioru, przechowywania i karmienia natychmiast po każdym użyciu. - Zachowaj szczególną ostrożność w przypadku ziarna o wysokiej wilgotności
Nie należy pozostawiać ziarna o wilgotności powyżej 15% przez sześć godzin bez kiszenia, obróbki kwasem, suszenia lub napowietrzania w oczekiwaniu na suszenie. - Ogranicz ekspozycję przechowywanej paszy
Zapobiegaj problemom z mikotoksynami i pleśnią w paszach zakiszonych lub innych mokrych karmach, usuwając je z magazynu tuż przed karmieniem. Codziennie używaj wystarczającej ilości materiałów, aby ograniczyć nagrzewanie i formowanie na odsłoniętych powierzchniach kiszonki. Zwiększ częstotliwość karmienia, jeśli materiał lub TMR zawierający go znacznie nagrzewa się między karmieniami. Ściana kiszonki w silosie lub na pryzmie powinna być bez luźnego materiału. Pobieraj tylko ilości, które zostaną wykorzystane przy każdym karmieniu. Zużyj kiszonkę przywiezioną z innej farmy w ciągu 6–12 godzin. Trzymaj ją w ciasnym stosie pod osłoną lub plandeką. Świeże młóto browarniane należy zużyć w ciągu 5–7 dni od dostawy, chyba że zostanie zakiszone. Trzymaj pryzmy szczelnie i dobrze przykryte, aby zapobiec tworzeniu się pleśni i mikotoksyn.