PFHBiPM
Aktualności

Mastitis a choroby cieląt cz. 1.

prof. dr hab. Edward Malinowski | | Ocena wartości użytkowej

Żywienie cieląt siarą i/lub mlekiem z wymienia objętego stanem zapalnym grozi zakażeniem (E. coli, Klebsiella pneumoniae, M. bovis, M. paratuberculosis, wirusy), czego następstwem są liczne choroby. Choroby cieląt stanowią przyczynę poważnych strat ekonomicznych z powodu zejść śmiertelnych, kosztów leczenia oraz słabszego rozwoju rekonwalescentów. Choroba i śmierć każdego cielęcia, do której dochodzi w okresie porodu lub bezpośrednio po nim, stanowi też przyczynę spadku produkcji mleka oraz zaburzeń płodności krowy. Wśród przyczyn chorób cieląt wymienia się infekcje bakteryjne i wirusowe, które wikłane są przez bakterie. Warunkiem zakażenia jest niewystarczająco sprawny system obronny cieląt utrzymywanych w warunkach środowiskowych, które ułatwiają szerzenie się infekcji. Pomija się jednak rolę chorego gruczołu mlekowego, jak też jeszcze ważniejszą rolę wydzieliny zapalnej tego gruczołu, która jako siara, stanowi pierwszy pokarm cielęcia. A właśnie mleko, które nie spełnia wymagań jakościowych, a także wydzielina zapalna bez i z antybiotykami, jako tzw. „mleko odpadowe" lub mleko „mastitowe" przeważnie przeznacza się na karmę dla cieląt.

Ostre mastitis, a poród

Nasilenie zapaleń, szczególnie ostrych, zbiega się z siarogenezą i początkiem laktacji. Ostre, ciężkie postacie mastitis, do których dochodzi w ostatnich 2 tygodniach ciąży lub w trakcie porodu, takie jak ropno-wrzodziejące zapalenia wywołane przez Arcanobacterium pyogenes w skojarzeniu z beztlenowcami (tzw. letnie zapalenie wymienia) lub zapalenia spowodowane przez bakterie z grupy coli (E. coli, K. pneumoniae) mogą wyzwolić przedwczesny poród lub doprowadzić do śmierci płodu. W przypadkach tego typu zapaleń dochodzi do uwolnienia wielu aktywnych biologicznie związków chemicznych, takich jak cytokiny, w tym TNF, a także histaminy i innych mediatorów zapalenia oraz kortykosteroidów.

 

Wydzielina siaropodobna

Niebezpieczeństwem dla zdrowia i życia noworodka jest podanie do picia wydzieliny siaropodobnej z gruczołu objętego ostrym, toksycznym (E. coli, K. pneumoniae) lub ropnym stanem zapalnym. Siara stanowić może bowiem przyczynę zarówno zakażeń, jak też zatruć. Bakterie, szczególnie mastitogenne, prowadzą do wytworzenia toksyn i dalszej degradacji białek, laktozy i tłuszczu mlekowego jako skutek aktywności proteaz, lipaz i hydrolaz bakteryjnych. Karmienie cielęcia zakażoną siarą (mlekiem) z wymienia objętego mastitis grozi zapaleniem żołądka i jelit z biegunką, zapaleniem odoskrzelowym płuc, a także zapaleniem pępowiny. Stwierdzono, że siara z gruczołów objętych obrzękiem cechuje się słabą gęstością i stosunkowo niskim poziomem immunoglobulin. Infekcja wpływała negatywnie na liczbę komórek somatycznych i pH siary. Nie odnotowano natomiast różnicy w zawartości IgG1 w stosunku do siary krów wolnych od infekcji. Jednak podanie cielętom siary matek wykazujących mastitis prowadziło do 3-krotnego wzrostu ryzyka zapalenia płuc.

Mastitis, a skład siary i mleka

Oddzielnego rozważenia wymaga rola, liczba oraz aktywność komórek siary. Przed i po porodzie dochodzi do radykalnych zmian ilościowych i jakościowych. Z piśmiennictwa wynika, że komórki znajdujące się w siarze matek przyczyniają się do szybszej eliminacji pałeczek E. coli podanych cielętom doustnie bezpośrednio przed pojeniem siarą. Oprócz tego cielęta pojone siarą z komórkami, w stosunku do cieląt pojonych siarą pozbawioną komórek (odwirowaną), wykazały wyższe stężenie immunoglobulin (IgA, IgM oraz IgG1) we krwi. Z tego wynika, że komórki mogą przechodzić przez ścianę jelit noworodka i modulować mechanizmy obronne. Obecność aktywnych komórek jest zatem w siarze potrzebna.

W mleku (siarze), oprócz podstawowych składników odżywczych, znajdują się:

  • makro- i mikroelementy,
  • witaminy,
  • enzymy,
  • hormony,
  • immunoglobuliny,
  • laktoalbuminy,
  • laktoferyna,
  • glikoproteiny,
  • proteiny prekursorowe,
  • peptydy regulacyjne,
  • czynniki wzrostu,
  • inhibitory laktacji
  • i wiele innych.

Pod wpływem mastitis zmianie ulega skład mleka (Sandholm i wsp. 1995).

  • Spada zawartość składników podstawowych,
    • takich jak: tłuszcz (-)1,
    • białko (-),
    • cukier (-),
  • wzrasta zawartość
    • wolnych kwasów tłuszczowych (++)
    • oraz kwasów tłuszczowych zawierających od 4 do 12 atomów węgla (+)
    • przy spadku C16–C18 (-).
  • Spada zawartość
    • kazeiny całkowitej (- -),
    • as1-kazeiny (- - -),
    • b-kazeiny (- - -),
  • rośnie natomiast
    • stężenie k-kazeiny (++)
    • i białek serwatki (+++), takich jak:
      → b-laktoglobulina,
      → a-laktoglobulina,
      → immunoglobuliny,
      → peptony,
      → albumina surowicza
      → i laktoferyna.
  • Zmianie ulega stężenie
    • sodu (++),
    • chlorków (+++),
    • potasu (-),
    • wapnia (- - -),
    • magnezu (- - -),
    • fosforu (- - -),
    • żelaza (+),
    • miedzi (+)
    • i cynku (-).
  • Spada lub rośnie aktywność enzymów:
    • katalazy (++++),
    • LDH (+++),
    • fosfatazy zasadowej (+++),
    • fosfatazy kwaśnej (++),
    • karboksylesterazy (++++),
    • arylesterazy (+++),
    • b-glukuronidazy (+++),
    • laktoperoksydazy (+),
    • lipazy (++),
    • lizozymu (++++),
    • oksydazy ksant. (+/-),
    • dekarboksylazy ornitynowej (- -)
    • i NAGazy (+++).
  • Zawarość witamin ulega dużym wahaniom:
    • wit. A (+/-),
    • ß-karoten (+/-),
    • wit. B1 (-),
    • wit. B2 (- -),
    • wit. C (- - -).

Tak zmienione mleko (siara) nie spełnia potrzeb dietetycznych cielęcia, a ze względu na zmieniony skład stanowi przyczynę zaburzeń przewodu pokarmowego.

Szczególne stany zapalne wymienia

Szczególnej uwagi wymagają stany zapalne gruczołu mlekowego spowodowane przez mykoplazmy, w tym głównie przez M. bovis. Obecnie uważa się, że siara i mleko stanowią główny wektor zakażeń cieląt mykoplazmami. Wyleczenie mastitis mycoplasmatica jest prawie niemożliwe. Prowadzi to, między innymi, do zakażeń dróg rodnych drogą hematogenną, a następnie śródmacicznych zakażeń płodu. Do infekcji (per os, droga kropelkowa) noworodków i osesków dochodzi też po porodzie. Konsekwencją może być rozwój bronchopneumonii i arthritis. Mleko od krów zakażonych M. paratuberculosis (choroba Jonego) stanowi też główną drogę zakażenia cieląt tymi prątkami. Kolejne zagrożenia zdrowia cieląt mogą mieć związek z paciorkowcowymi, gronkowcowymi lub grzybiczymi postaciami mastitis, jakie występują w okresie siarowym. Z piśmiennictwa wynika, że zachorowania matek zwiększają ryzyko chorób cieląt, głównie dróg oddechowych. Wzrost zachorowań i zejść śmiertelnych cieląt notowano w stadach stosujących w żywieniu cieląt mleko od krów chorych na mastitis i leczonych antybiotykami.

* Według Sandholma (1995) znaki plus lub i minus wskazują odpowiednio na:

  • + wzrost 10 razy,
  • ++ wzrost 11–100 razy,
  • +++ wzrost 101–1000 razy,
  • ++++ wzrost ponad 1000 razy;
  • - to spadek o 10%,
  • - - o 11–25%,
  • - - - o 26–75%,
  • - - - - oznacza natomiast spadek aż o ponad 75%.