Mastitis a choroby cieląt cz. 1.
Żywienie cieląt siarą i/lub mlekiem z wymienia objętego stanem zapalnym grozi zakażeniem (E. coli, Klebsiella pneumoniae, M. bovis, M. paratuberculosis, wirusy), czego następstwem są liczne choroby. Choroby cieląt stanowią przyczynę poważnych strat ekonomicznych z powodu zejść śmiertelnych, kosztów leczenia oraz słabszego rozwoju rekonwalescentów. Choroba i śmierć każdego cielęcia, do której dochodzi w okresie porodu lub bezpośrednio po nim, stanowi też przyczynę spadku produkcji mleka oraz zaburzeń płodności krowy. Wśród przyczyn chorób cieląt wymienia się infekcje bakteryjne i wirusowe, które wikłane są przez bakterie. Warunkiem zakażenia jest niewystarczająco sprawny system obronny cieląt utrzymywanych w warunkach środowiskowych, które ułatwiają szerzenie się infekcji. Pomija się jednak rolę chorego gruczołu mlekowego, jak też jeszcze ważniejszą rolę wydzieliny zapalnej tego gruczołu, która jako siara, stanowi pierwszy pokarm cielęcia. A właśnie mleko, które nie spełnia wymagań jakościowych, a także wydzielina zapalna bez i z antybiotykami, jako tzw. „mleko odpadowe" lub mleko „mastitowe" przeważnie przeznacza się na karmę dla cieląt.
Ostre mastitis, a poród
Nasilenie zapaleń, szczególnie ostrych, zbiega się z siarogenezą i początkiem laktacji. Ostre, ciężkie postacie mastitis, do których dochodzi w ostatnich 2 tygodniach ciąży lub w trakcie porodu, takie jak ropno-wrzodziejące zapalenia wywołane przez Arcanobacterium pyogenes w skojarzeniu z beztlenowcami (tzw. letnie zapalenie wymienia) lub zapalenia spowodowane przez bakterie z grupy coli (E. coli, K. pneumoniae) mogą wyzwolić przedwczesny poród lub doprowadzić do śmierci płodu. W przypadkach tego typu zapaleń dochodzi do uwolnienia wielu aktywnych biologicznie związków chemicznych, takich jak cytokiny, w tym TNF, a także histaminy i innych mediatorów zapalenia oraz kortykosteroidów.
Wydzielina siaropodobna
Niebezpieczeństwem dla zdrowia i życia noworodka jest podanie do picia wydzieliny siaropodobnej z gruczołu objętego ostrym, toksycznym (E. coli, K. pneumoniae) lub ropnym stanem zapalnym. Siara stanowić może bowiem przyczynę zarówno zakażeń, jak też zatruć. Bakterie, szczególnie mastitogenne, prowadzą do wytworzenia toksyn i dalszej degradacji białek, laktozy i tłuszczu mlekowego jako skutek aktywności proteaz, lipaz i hydrolaz bakteryjnych. Karmienie cielęcia zakażoną siarą (mlekiem) z wymienia objętego mastitis grozi zapaleniem żołądka i jelit z biegunką, zapaleniem odoskrzelowym płuc, a także zapaleniem pępowiny. Stwierdzono, że siara z gruczołów objętych obrzękiem cechuje się słabą gęstością i stosunkowo niskim poziomem immunoglobulin. Infekcja wpływała negatywnie na liczbę komórek somatycznych i pH siary. Nie odnotowano natomiast różnicy w zawartości IgG1 w stosunku do siary krów wolnych od infekcji. Jednak podanie cielętom siary matek wykazujących mastitis prowadziło do 3-krotnego wzrostu ryzyka zapalenia płuc.
Mastitis, a skład siary i mleka
Oddzielnego rozważenia wymaga rola, liczba oraz aktywność komórek siary. Przed i po porodzie dochodzi do radykalnych zmian ilościowych i jakościowych. Z piśmiennictwa wynika, że komórki znajdujące się w siarze matek przyczyniają się do szybszej eliminacji pałeczek E. coli podanych cielętom doustnie bezpośrednio przed pojeniem siarą. Oprócz tego cielęta pojone siarą z komórkami, w stosunku do cieląt pojonych siarą pozbawioną komórek (odwirowaną), wykazały wyższe stężenie immunoglobulin (IgA, IgM oraz IgG1) we krwi. Z tego wynika, że komórki mogą przechodzić przez ścianę jelit noworodka i modulować mechanizmy obronne. Obecność aktywnych komórek jest zatem w siarze potrzebna.
W mleku (siarze), oprócz podstawowych składników odżywczych, znajdują się:
- makro- i mikroelementy,
- witaminy,
- enzymy,
- hormony,
- immunoglobuliny,
- laktoalbuminy,
- laktoferyna,
- glikoproteiny,
- proteiny prekursorowe,
- peptydy regulacyjne,
- czynniki wzrostu,
- inhibitory laktacji
- i wiele innych.
Pod wpływem mastitis zmianie ulega skład mleka (Sandholm i wsp. 1995).
- Spada zawartość składników podstawowych,
- takich jak: tłuszcz (-)1,
- białko (-),
- cukier (-),
- wzrasta zawartość
- wolnych kwasów tłuszczowych (++)
- oraz kwasów tłuszczowych zawierających od 4 do 12 atomów węgla (+)
- przy spadku C16–C18 (-).
- Spada zawartość
- kazeiny całkowitej (- -),
- as1-kazeiny (- - -),
- b-kazeiny (- - -),
- rośnie natomiast
- stężenie k-kazeiny (++)
- i białek serwatki (+++), takich jak:
→ b-laktoglobulina,
→ a-laktoglobulina,
→ immunoglobuliny,
→ peptony,
→ albumina surowicza
→ i laktoferyna.
- Zmianie ulega stężenie
- sodu (++),
- chlorków (+++),
- potasu (-),
- wapnia (- - -),
- magnezu (- - -),
- fosforu (- - -),
- żelaza (+),
- miedzi (+)
- i cynku (-).
- Spada lub rośnie aktywność enzymów:
- katalazy (++++),
- LDH (+++),
- fosfatazy zasadowej (+++),
- fosfatazy kwaśnej (++),
- karboksylesterazy (++++),
- arylesterazy (+++),
- b-glukuronidazy (+++),
- laktoperoksydazy (+),
- lipazy (++),
- lizozymu (++++),
- oksydazy ksant. (+/-),
- dekarboksylazy ornitynowej (- -)
- i NAGazy (+++).
- Zawarość witamin ulega dużym wahaniom:
- wit. A (+/-),
- ß-karoten (+/-),
- wit. B1 (-),
- wit. B2 (- -),
- wit. C (- - -).
Tak zmienione mleko (siara) nie spełnia potrzeb dietetycznych cielęcia, a ze względu na zmieniony skład stanowi przyczynę zaburzeń przewodu pokarmowego.
Szczególne stany zapalne wymienia
Szczególnej uwagi wymagają stany zapalne gruczołu mlekowego spowodowane przez mykoplazmy, w tym głównie przez M. bovis. Obecnie uważa się, że siara i mleko stanowią główny wektor zakażeń cieląt mykoplazmami. Wyleczenie mastitis mycoplasmatica jest prawie niemożliwe. Prowadzi to, między innymi, do zakażeń dróg rodnych drogą hematogenną, a następnie śródmacicznych zakażeń płodu. Do infekcji (per os, droga kropelkowa) noworodków i osesków dochodzi też po porodzie. Konsekwencją może być rozwój bronchopneumonii i arthritis. Mleko od krów zakażonych M. paratuberculosis (choroba Jonego) stanowi też główną drogę zakażenia cieląt tymi prątkami. Kolejne zagrożenia zdrowia cieląt mogą mieć związek z paciorkowcowymi, gronkowcowymi lub grzybiczymi postaciami mastitis, jakie występują w okresie siarowym. Z piśmiennictwa wynika, że zachorowania matek zwiększają ryzyko chorób cieląt, głównie dróg oddechowych. Wzrost zachorowań i zejść śmiertelnych cieląt notowano w stadach stosujących w żywieniu cieląt mleko od krów chorych na mastitis i leczonych antybiotykami.
* Według Sandholma (1995) znaki plus lub i minus wskazują odpowiednio na:
- + wzrost 10 razy,
- ++ wzrost 11–100 razy,
- +++ wzrost 101–1000 razy,
- ++++ wzrost ponad 1000 razy;
- - to spadek o 10%,
- - - o 11–25%,
- - - - o 26–75%,
- - - - - oznacza natomiast spadek aż o ponad 75%.