Laboratoria Paszowe PFHBiPM – sprawdź co w trawie piszczy…
Wiedza na temat parametrów jakościowych i wartości pokarmowej pasz stosowanych w żywieniu bydła jest kluczowa do osiągnięcia sukcesu w produkcji mleka.
Zakres badań naszych laboratoriów paszowych obejmuje:
- Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna, wartość pokarmowa oraz parametry jakości zakiszania):
- kiszonka z kukurydzy,
- kiszonka z traw i lucerny,
- kiszonka z roślin motylkowych z trawami,
- kiszone ziarno z kukurydzy.
- Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna, wartość pokarmowa):
- siano łąkowe.
- Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna):
- TMR na bazie kukurydzy.
- Nasiona i śruty (podstawowy skład chemiczny):
- nasiona zbóż i kukurydzy (w całości i śruty),
- śruta rzepakowa i sojowa,
- nasiona roślin strączkowych i słonecznika,
- mieszanki ww. nasion i śrut.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom hodowców nasza oferta została wzbogacona o oznaczanie parametrów zakiszania tj:
- kwas mlekowy,
- kwas octowy,
- azot amoniakalny,
- alkohol,
- ADIN (azot nierozpuszczalny w kwaśnym detergencie),
- pH.
O tym jak interpretować poszczególne parametry zakiszania przeczytasz tutaj
Na potrzeby Hodowców, w strukturach PFHBiPM pracują dwa laboratoria paszowe (Kobierno i Jeżewo Stare), w których wykonywane są analizy składu pasz. Zakres terytorialny laboratoriów został przedstawiony na poniższej mapie lub jest dostępny w zakładce laboratoriów paszowych.
Masz problem z analizą wyników? Potrzebujesz wsparcia w zakresie żywienia?
Nasi pracownicy pozostają do Twojej dyspozycji!
Kliknij by się skontaktować: Doradcy żywieniowi lub Doradcy zootechniczni