Konferencja Serowarów Farmerskich
W dniu 11 października br. we Wrocławiu odbyła się konferencja naukowo-szkoleniowa zorganizowana przez Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych w ramach projektu „Wielkie SER-wowanie”.
Konferencja była skierowana głównie do rolników, którzy wytwarzają lub zamierzają wkrótce rozpocząć produkcję wyrobów z produkowanego we własnym gospodarstwie mleka oraz dla wszystkich pasjonatów przydomowego serowarstwa.
O tym, że idea produkcji naturalnych, zdrowych, wysokiej jakości wyrobów jest coraz bardziej popularna wśród polskich rolników, w tym hodowców bydła mlecznego, świadczy duża frekfencja. Pośród około 80 uczestników byli również goście z Włoch i Litwy. Oczywiście największą grupę uczestników stanowili polscy rolnicy, w szczególności hodowcy bydła mlecznego, a także owiec i kóz.
Program konferencji był podzielony na dwa bloki tematyczne.
- Pierwszy obejmował prawne i finansowe aspekty serowarstwa farmerskiego – omawiał trudności związane z wymaganiami stawianymi rolnikom, którzy przetwarzają własny surowiec i sprzedają gotowe produkty.
- Drugi blok tematyczny był poświęcony technologii produkcji serów ze szczególnym uwzględnieniem jakości surowca, czyli mleka. Jak podkreślali wszyscy prelegenci, a także uczestnicy konferencji, bez dobrego mleka nie ma dobrego produktu. Dlatego w gronie uczestników nie mogło zabraknąć prelekcji przedstawiciela Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Wykład na temat, w jaki sposób kontrolować jakość mleka na podstawie analizy Raportów Wynikowych przeprowadził doradca zootechniczny z Regionu Oceny Poznań Waldemar Krzymowski. Słuchacze mogli się dowiedzieć nie tylko o roli oceny wartości użytkowej, ale także o dodatkowych narzędziach oferowanych przez Federację, które są wręcz niezbędne przy produkcji najwyższej jakości mleka. Każdy z uczestników mógł skorzystać z porad pracowników na stoisku Federacji.