Konferencja AgriOutlook – co przyniesie przyszłość
Komisja Europejska przewiduje, że popyt na produkty mleczne, zwłaszcza na ser, będzie nadal rósł, co doprowadzi do wyższej produkcji mleka w UE w latach 2019–2030. Jednocześnie epidemia afrykańskiego pomoru świń w Azji będzie nadal wpływać na światowy rynek mięsa i przepływy handlowe. To tylko niektóre z prognoz z perspektywy rolnictwa Unii Europejskiej na lata 2019–2030.
Oczekiwania konsumentów i obywateli będą nadal kształtować rozwój rynku żywności, dotykając zdrowia, dobrostanu zwierząt, zmian klimatu i problemów środowiskowych, a także wygody i przystępności cenowej. Na przykład w 2019 r. najważniejszymi czynnikami dla konsumentów w UE przy zakupie żywności są koszty, bezpieczeństwo żywności, etyka.
W dalszym ciągu będą rozwijać się alternatywne systemy produkcji, takie jak produkty lokalne, ekologiczne, wolne od GMO lub inne certyfikowane. Jednak, jak podkreślono w raporcie, oczekiwania konsumentów mogą być sprzeczne. Szybki tryb życia sprzyja coraz większym zainteresowaniem gotowymi posiłkami, przekąskami i tak zwaną żywnością w ruchu, które nie zawsze są zgodne z czynnikami opisanymi powyżej.
Oczekuje się, że całkowita powierzchnia gruntów rolnych w UE spadnie w okresie objętym prognozą i osiągnie 178,3 mln ha w 2030 r. Natomiast powierzchnia wykorzystywana pod uprawy roślin wysokobiałkowych, pasz i nasion oleistych wzrośnie odpowiednio o 46%, 2% i 1% w porównaniu do 2020 r.
W tym roku w raporcie prognozy rolnej UE przedstawiono scenariusz wpływu przesunięcia białka w diecie UE w ciągu następnych dziesięciu lat. Zakładając znaczny wzrost alternatywnych diet roślinnych, przeanalizowano wpływ na rynki mięsne i mleczne, rynki upraw i środowisko. Zmiana ta może doprowadzić do spadku cen producentów mięsa i przetworów mlecznych, zwiększając konkurencyjność sektora na rynkach światowych. Zapotrzebowanie na soję, która będzie przeznaczona do spożycia przez ludzi wzrośnie w UE o 5% do 2030 r.
Kolejny proponowany scenariusz dotyczy jaki wpływ miała by 100% produkcja mleka oparta na paszach non GMO do 2030 roku. Osiągnięcie takiej sytuacji doprowadziłby do stopniowego zmniejszenia importu do UE soi i mączki sojowej, oraz wzrostu produkcji pasz w UE. Ponadto ze względu na ograniczoną dostępność paszy, w tym scenariuszu, przewiduje się niewielki spadek produkcji mleka o 0,5% oraz produkcji wołowiny i cielęciny o 1,3%.
Trzeci scenariusz dotyczy wpływu afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Chinach, na światowe i unijne rynki mięsne. Rozważane są dwie opcje: szybszy odzysk, w którym produkcja wieprzowiny w Chinach przerasta poziomy sprzed ASF w 2030 r. i wolniejszy odzysk, w którym produkcja wieprzowiny w Chinach w 2030 r. jest poniżej poziomów sprzed ASF. W obu przypadkach popyt na chiński import osiągnie rekordowy poziom, co doprowadzi do wyższego eksportu od kluczowych eksporterów, w tym UE. Doprowadzi to również do zwiększenia produkcji poza Chinami w ciągu najbliższych dwóch do trzech lat. Jednak w UE wzrost produkcji będzie ograniczony wymogami polityki ochrony środowiska w większości państw członkowskich UE.
Ponadto raport zawiera także prognozy dotyczące aspektów środowiskowych i klimatycznych. Po raz pierwszy zawiera wskaźniki uwzględniające emisje gazów cieplarnianych (GHG) z całego systemu żywnościowego (farmy i łańcucha żywnościowego). Analizuje także ślad węglowy, azotowy, wodny i lądowy. Oczekuje się, że oczekiwany spadek liczby bydła mlecznego o 1,5% przyczyni się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych. Z drugiej strony wyższe plony i produkcja mogłyby zwiększyć emisje N2O, z powodu stosowania obornika na polach. Mając na uwadze, że modele analizy środowiskowej nie uwzględniają bieżących i oczekiwanych zmian w praktykach rolniczych, przewiduje się, że ogólne emisje gazów cieplarnianych w rolnictwie utrzymają się na porównywalnym poziomie do 2030 r.