PFHBiPM
Aktualności

Kolejny spadek na GDT

Dorota Grabarczyk | | Rynek mleka

Od wielu notowań na platformie GDT utrzymuje się trend spadkowy. Podczas trzeciego notowania w bieżącym roku, indeks cenowy delikatnie się odbił. Niestety sytuacja nie trwała zbyt długo, ponieważ już w kolejnych notowaniach ceny produktów ponownie spadły. Ostatnia aukcja na Global Dairy Trade zakończyła się spadkiem indeksu o 1,5%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 414 USD.

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego oraz odtłuszczonego mleka w proszku. Notowania dwóch produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył masła.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 21 lutego 2023 roku:

  • Masło +3,8% - cena 4 922 USD/t
  • Ser Cheddar +1,5% - cena 5 086 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -2,0% - cena 3 264 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -2,4% - cena 2 769 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -2,6% - cena 5 447 USD/t
  • Laktoza – nie była oferowana  
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

W Polsce ceny surowca utrzymywały w 2022 roku trend wzrostowy, jednak producenci mleka z początkiem bieżącego roku odczuwają spadki cen mleka. Według najnowszych danych GUS, średnia cena mleka w styczniu 2023 ukształtowała się na poziomie 245,53 zł/hl i była o 10,9% niższa niż w grudniu 2022, ale o 34,2% wyższa niż w styczniu 2022 roku.