PFHBiPM
Aktualności

Kolejny spadek na GDT

Dorota Grabarczyk | | Rynek mleka

Od wielu notowań na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade utrzymuje się trend spadkowy. Został on delikatnie wyhamowany we wrześniu, ale niestety w październiku po raz kolejny indeks był ujemny. Trend spadkowy był odnotowany również podczas pierwszej aukcji w listopadzie bieżącego roku. Ogólny indeks cen produktów mlecznych spadł o 3,9%, a średnia cena ukształtowała się na poziomie 3537 USD.

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań pięciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku i odtłuszczonego mleka w proszku. Notowania pozostałych dwóch produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył sera Cheddar.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 1 listopada 2022 roku:

  • Ser Cheddar +0,9% – cena 4802 USD/t
  • Masło +0,2% – cena 4868 USD/t
  • Laktoza -1,0% – cena 1300 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -1,7% – cena 5562 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -3,4% – cena 3279 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -8,5% – cena 2972 USD/t
  • Maślanka w proszku -11,4% – cena 2973 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

W Polsce ceny surowca oraz artykułów mleczarskich nadal utrzymują się na wyższym poziomie niż w roku poprzednim.