Kolejny spadek na GDT
Od wielu notowań na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade utrzymuje się trend spadkowy. Został on delikatnie wyhamowany we wrześniu, ale niestety w październiku po raz kolejny indeks był ujemny. Trend spadkowy był odnotowany również podczas pierwszej aukcji w listopadzie bieżącego roku. Ogólny indeks cen produktów mlecznych spadł o 3,9%, a średnia cena ukształtowała się na poziomie 3537 USD.
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań pięciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku i odtłuszczonego mleka w proszku. Notowania pozostałych dwóch produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył sera Cheddar.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 1 listopada 2022 roku:
- Ser Cheddar +0,9% – cena 4802 USD/t
- Masło +0,2% – cena 4868 USD/t
- Laktoza -1,0% – cena 1300 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny -1,7% – cena 5562 USD/t
- Pełne mleko w proszku -3,4% – cena 3279 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku -8,5% – cena 2972 USD/t
- Maślanka w proszku -11,4% – cena 2973 USD/t
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
W Polsce ceny surowca oraz artykułów mleczarskich nadal utrzymują się na wyższym poziomie niż w roku poprzednim.