PFHBiPM
Aktualności

Kolejny spadek na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Dziesiąta w tym roku i piąta z rzędu aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 17 maja 2022 zakończyła się na minusie. Ogólny indeks cenowy odnotował zdecydowanie mniejszy spadek niż w poprzednim notowaniu, jednak ceny były niższe średnio o 2,9%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4 432 USD

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe spadki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku oraz masła. Jedynym produktem, którego ceny wzrosły był bezwodny tłuszcz mleczny.   

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 17 maja 2022 roku:

  • Pełne mleko w proszku -4,9% - cena 3 934 USD/t
  • Masło -1,0% - cena 5 750 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -0,6% - cena 4 116 USD/t
  • Ser Cheddar -0,1% - cena 5 635 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +0,6% - cena 6 043 USD/t
  • Maślanka w proszku – nie oferowano
  • Serwatka w proszku – nie oferowano
  • Laktoza – nie oferowano   

Spadek notowań na Global Dairy Trade na chwile obecną nie wpłyną negatywnie na sytuację w Polsce, gdzie od dłuższego czasu utrzymuje się trend wzrostowy ceny surowca.