PFHBiPM
Aktualności

Kolejny spadek na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Od stycznia bieżącego roku na platformie GDT utrzymywał się trend wzrostowy. Pierwszy raz został wyhamowany w połowie marca. Ostatnia aukcja w dniu 19 kwietnia zakończyła się ujemnym indeksem. To trzeci spadek w ciągu ostatnich notowań, który osiągnął 3,6%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4855 USD.

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, odtłuszczonego mleka w proszku i sera Cheddar.  

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 19 kwietnia 2022 r.:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny -1,3% – cena 6802 USD/t
  • Laktoza -2,4% – cena 1565 USD/t
  • Masło -3,7% – cena 6640 USD/t
  • Ser Cheddar -3,9% – cena 6185 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -4,2% – cena 4408 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -4,4% – cena 4207 USD/t
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

W Polsce cena mleka nadal utrzymuje trend wzrostowy. W marcu średnia cena surowca ukształtowała się na poziomie 196,48 zł/hl i była o 6,7% wyższa niż w lutym 2022 r. oraz o 29,7% wyższa niż w marcu 2021 r.