PFHBiPM
Aktualności

Kolejny spadek na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Czwarta aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 18 lutego 2020 roku zakończyła się na minusie. Był to drugi spadek odnotowany od początku roku. Ogólny indeks cenowy odnotował spadek o 2,9%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3176 USD

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań prawie wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe spadki odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczy mlecznego oraz masła. Wzrost notowań miał miejsce jedynie w przypadku sera Cheddar.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 18 lutego 2020 roku:

  • Ser Cheddar +5,3% – cena 4526 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -5,5% – cena 4379 USD/t
  • Masło -3,9% – cena 4090 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -2,6% – cena 2966 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -2,6% – cena 2840 USD/t
  • Kazeina -0,9% – cena 9873 USD/t
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Laktoza – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – brak danych   

Po dwóch notowaniach trudno określić jak będzie się kształtowała tendencja cenowa w najbliższych miesiącach. Niestety na rynku krajowym cena skupu również odnotowała spadek. Średnia cena w styczniu bieżącego roku była o 1,8% niższa niż w grudniu 2019 r.