PFHBiPM
Aktualności

Kolejny mały spadek na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Od połowy listopada 2020 roku na platformie GDT utrzymywał się trend wzrostowy. Pierwszy raz został wyhamowany w połowie marca bieżącego roku i trend spadkowy utrzymuje się w kolejnych notowaniach. W dniu 18 maja ogólny indeks odnotował spadek o 0,2%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4150 USD

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku masła i pełnego mleka w proszku. Notowania trzech produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył laktozy.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 18 maja 2021 roku:

  • Laktoza +1,6% – cena 1251 USD/t
  • Ser Cheddar +1,0% – cena 4321 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku 0,7% – cena 3447 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -0,1% – cena 5730 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -0,2% – cena 4123 USD/t
  • Masło -2,2% – cena 4929 USD/t
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

W Polsce po delikatnych spadkach odnotowanych w styczniu i w lutym bieżącego roku, średnia cena mleka w kwietniu odnotowała wzrost i wynosiła 152,27 zł/hl. W relacji miesięcznej była o 0,5% wyższa, natomiast w porównaniu z ceną z analogicznego miesiąca ubiegłego roku była o 14,6% wyższa.