PFHBiPM
Aktualności

Kolejny delikatny spadek na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Od połowy listopada 2020 roku na platformie GDT utrzymywał się trend wzrostowy. Pierwszy raz został wyhamowany w połowie marca bieżącego roku, kiedy to indeks odnotował spadek o 3,8%. Drugi niewielki spadek miał miejsce w dniu 20 kwietnia 2021 roku. Trend spadkowy utrzymał się również na początku maja. Ogólny indeks cenowy spadł o 0,7%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4162 USD

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku masła i sera Cheddar. Notowania trzech produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył maślanki w proszku.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 4 maja 2021 roku:

  • Maślanka w proszku +14,4% – cena 4222 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +2,0% – cena 3433 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +0,7% – cena 4115 USD/t
  • Laktoza -2,0% – cena 1236 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -4,2% – cena 5730 USD/t
  • Ser Cheddar -4,5% – cena 4274 USD/t
  • Masło -12,1% – cena 5035 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

W Polsce po delikatnych spadkach odnotowanych w styczniu i w lutym bieżącego roku, ceny surowca utrzymują trend wzrostowy.