Kolejny delikatny spadek na GDT
Od połowy listopada 2020 roku na platformie GDT utrzymywał się trend wzrostowy. Pierwszy raz został wyhamowany w połowie marca bieżącego roku, kiedy to indeks odnotował spadek o 3,8%. Drugi niewielki spadek miał miejsce w dniu 20 kwietnia 2021 roku. Trend spadkowy utrzymał się również na początku maja. Ogólny indeks cenowy spadł o 0,7%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4162 USD
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku masła i sera Cheddar. Notowania trzech produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył maślanki w proszku.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 4 maja 2021 roku:
- Maślanka w proszku +14,4% – cena 4222 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +2,0% – cena 3433 USD/t
- Pełne mleko w proszku +0,7% – cena 4115 USD/t
- Laktoza -2,0% – cena 1236 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny -4,2% – cena 5730 USD/t
- Ser Cheddar -4,5% – cena 4274 USD/t
- Masło -12,1% – cena 5035 USD/t
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
W Polsce po delikatnych spadkach odnotowanych w styczniu i w lutym bieżącego roku, ceny surowca utrzymują trend wzrostowy.