PFHBiPM
Aktualności

Kolagen wołowy

Izabela Trochimiuk | | Ciekawostki

Skóra człowieka składa się z wielu różnych związków, ale bezspornie najważniejsze białka, jakie się w niej znajdują, to kolagen i elastyna. Napinanie skóry i tworzenie dla niej rusztowania to niejedyna funkcja kolagenu. Białka kolagenowe odgrywają rolę m.in. w bliznowaceniu ran, pomagają zapewnić odpowiednie środowisko dla reakcji biochemicznych, a także gwarantują integralność wielu struktur organizmu ludzkiego.

Kolagen wieprzowy i bydlęcy jeszcze do niedawna był stosowany powszechnie w zabiegach medycy estetycznej, tj. wygładzanie zmarszczek. Kolagen bydlęcy w takich zabiegach jest sukcesywnie wypierany przez kwas hialuronowy oraz kolagen syntetyczny, charakteryzujący się lepszym profilem bezpieczeństwa.

Kolagen wieprzowy i bydlęcy charakteryzuje się wyższą stabilnością włókien. W efekcie jest on gęsty i wytrzymały, ale też mniej podatny na rozpuszczanie się, co utrudnia przygotowanie kosmetyku naskórnego. Taki kolagen nie jest aktywny biologicznie. Oznacza to, że spożycie takiego kolagenu dostarczy organizmowi aminokwasów budujących to białko, ale nakładanie go na twarz nie spowoduje wchłaniania kolagenu przez skórę, a co za tym idzie nie zadziała wedle oczekiwań odmładzająco.

Źródło: https://wybieramykolagen.pl/Dlaczego-kolagen-rybi-jest-najlepszy