Kiszonka w rozmiarze XXL
Hodowla i Chów Bydła numer 11 2019 r.
Czasami wystarczy drobna zmiana, aby ulepszyć cały proces. Tak też jest w przypadku nowej metody zbioru kukurydzy na kiszonkę. SHREDLAGE®, bo o niej mowa, to względnie nowa koncepcja żywienia zwierząt wywodząca się z Ameryki Północnej, którą wprowadziła firma Claas. W tej technologii zbioru kukurydzy na kiszonkę sieczka jest przycinana na wyjątkowo długie fragmenty – do 30 mm. Jednak, mimo dłuższego cięcia dochodzi do bardzo dużego naruszenia ziarna powodującego jego silne roztarcie, co zwiększa ilość dostępnej dla krowiego żołądka skrobi, która, jak wiadomo, stanowi źródło energii. Dodatkowo zachodzi tutaj bardzo intensywna obróbka wzdłużna łodyg. Ma ona na celu zapewnienie silniejszego efektu strukturalnego kiszonki, a tym samym lepszego przeżuwania u bydła. Jak widać, korzyści płynące z tego procesu wydają się więcej niż zadawalające. Aby się jednak upewnić, zapytaliśmy o opinię specjalistów, oraz hodowców, którzy skorzystali z tej metody, a efekty tych rozmów opisaliśmy w Temacie Numeru listopadowej edycji naszego miesięcznika. Swoje zdanie wyrazili między innymi Renata Gurbowicz – główna hodowczyni z Gospodarstwa Rolnego w Cieszymowie, prof. Zygmunt M. Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Zbigniew Wróblewski – doradca żywieniowy PFHBiPM. Słuchając ich wypowiedzi, wywnioskować można, że mamy do czynienia z prawdziwą rewolucją w żywieniu bydła mlecznego, więc warto zapoznać się z tymi artykułami.
Oprócz tego, w najnowszym numerze „Hodowli i Chowu Bydła” zapraszamy do odwiedzenia gospodarstwa Dariusza Nasiłowskiego z Mazowsza, któremu udało się połączyć doskonałe wyniki produkcyjne z imponującymi osiągnięciami hodowlanymi, a także zastanawiamy się nad przyszłością bydła rasy HF odmiany czerwono-białej, o której rozmawiano podczas konferencji w Głogówku. Jak zwykle na łamach naszego czasopisma nie zabraknie porad dotyczących zdrowotności i żywienia bydła mlecznego, a także informacji ekonomicznych i nowinek z branży hodowlanej.
Serdecznie zapraszamy do lektury!