Indeks cen produktów mlecznych FAO
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa poinformowała, że indeks cen światowych cen produktów mleczarskich uległ obniżeniu, po trwającym od czerwca 2020 roku utrzymującym się trendzie wzrostowym. W czerwcu bieżącego roku wskaźnik wyniósł średnio 119,9 punktu i był o 1% niższy niż w maju 2021 roku, ale o 22% wyższy niż w czerwcu ubiegłego roku. Obniżenie indeksu cen produktów mleczarskich spowodowany był głównie spadkiem notowań wszystkich produktów mlecznych, które reprezentowane są w indeksie. Największe obniżki dotyczyły cen masła i wynikały ze znacznego spadku importu oraz niewielkich zapasów tego tłuszczu w Unii Europejskiej. Drugim produktem, którego ceny odnotowały znaczy spadek było pełne mleko w proszku. Spadek ten spowodowany był mniejszymi zakupami ze strony Chin i ograniczonym popytem na dostawy spot (rynek spotowy to taki, w którym m.in. towary i surowce są sprzedawane „od ręki”, w transakcjach kasowych, i dostarczane bezpośrednio kupującemu. Terminem spot określa się również aktualną cenę towarów i surowców, a także operacje handlowe dokonywane w trybie natychmiastowym, a nie w odroczonym). Niższy popyt importowy na ser i odtłuszczone mleko w proszku, przy wyższym eksporcie z głównych regionów produkcyjnych, przyczynił się do spadku notowań cen tych artykułów na rynku międzynarodowym.