PFHBiPM
Aktualności

Global Dairy Trade wciąż na plusie

| Rynek mleka

Od końca zeszłego roku na światowym rynku mleka utrzymuje się trend wzrostowy.

Ostatnia aukcja Global Dairy Trade już po raz dziewiąty z kolei i po raz ósmy w tym roku zakończyła się na plusie. Ogólny indeks notowań produktów mleczarskich wzrósł w dniu 16 kwietnia o 0,5%.

Wśród oferowanych produktów, ceny czterech z nich odnotowały wzrost, natomiast trzech miały tendencję spadkową. Największy wzrost miał miejsce w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego, natomiast spadek dotknął laktozy.

Wyniki ostatniej sesji GDT z dnia 16 kwietnia 2019 r:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny +4,2%
  • Masło +3,5%
  • Ser Cheddar +1,4%
  • Odtłuszczone mleko w proszku +0,2%
  • Laktoza -3,4%
  • Kazeina podpuszczkowa-2,4%
  • Pełne mleko w proszku -0,7%
  • Maślanka w proszku nie była oferowana
  • Serwatka w proszku nie była oferowana