PFHBiPM
Aktualności
Global Dairy Trade wciąż na plusie
|
Rynek mleka
Od końca zeszłego roku na światowym rynku mleka utrzymuje się trend wzrostowy.
Ostatnia aukcja Global Dairy Trade już po raz dziewiąty z kolei i po raz ósmy w tym roku zakończyła się na plusie. Ogólny indeks notowań produktów mleczarskich wzrósł w dniu 16 kwietnia o 0,5%.
Wśród oferowanych produktów, ceny czterech z nich odnotowały wzrost, natomiast trzech miały tendencję spadkową. Największy wzrost miał miejsce w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego, natomiast spadek dotknął laktozy.
Wyniki ostatniej sesji GDT z dnia 16 kwietnia 2019 r:
- Bezwodny tłuszcz mleczny +4,2%
- Masło +3,5%
- Ser Cheddar +1,4%
- Odtłuszczone mleko w proszku +0,2%
- Laktoza -3,4%
- Kazeina podpuszczkowa-2,4%
- Pełne mleko w proszku -0,7%
- Maślanka w proszku nie była oferowana
- Serwatka w proszku nie była oferowana