PFHBiPM
Aktualności

GDT utrzymuje się na plusie

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Pierwsza aukcja w 2021 roku na platformie internetowej Global Dairy Trade zakończyła się na plusie. Jest to czwarty wzrost od połowy listopada 2020 roku. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 3,9%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3420 USD

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku laktozy, masła i maślanki w proszku.  

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 5 stycznia 2021 roku:

  • Laktoza +7,4% – cena 1099 USD/t
  • Masło +7,2% – cena 4526 USD/t
  • Maślanka w proszku +6,9% – cena 2876 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +5,5% – cena 4604 USD/t
  • Ser Cheddar +5,0% – cena 4078 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +4,1% – cena 3044 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +3,1% – cena 3306 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Utrzymujące się wzrosty notowań na GDT przełożyły się na wzrost ceny surowca w Polsce. Trend wzrostowy ceny surowca utrzymuje się praktycznie od połowy roku 2020. Średnia cena mleka w listopadzie ukształtowała się na poziomie 149,98 zł/hl i była o 3,7% wyższa niż w październiku 2020 r. oraz o 8,5% wyższa niż w listopadzie 2019 r.