PFHBiPM
Aktualności
GDT utrzymuje się na plusie
Rynek mleka
|
| W dniu 15 października bieżącego roku notowania na Global Dairy Trade zakończyły się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 0,5%. Był to trzeci z rzędu delikatny wzrost notowań produktów mleczarskich. Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 3330 USD/t. Notowania trzech kategorii produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył kazeiny, natomiast największy spadek odnotowano w przypadku sera Cheddar
Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 15 października 2019 r:
- Kazeina podpuszczkowa +3,6% – cena 6916 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +2,4% – cena 2743 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +0,8% – cena 5065 USD/t
- Pełne mleko w proszku +0,0% – cena 3133 UDS/t
- Ser Cheddar -2,2% – cena 3636 USD/t
- Masło -0,4% – cena 4105 USD/t
- Maślanka w proszku nie była oferowana
- Laktoza nie był oferowana
- Serwatka w proszku nie była oferowana
W ostatnim czasie na globalnym rynku mleka i przetworów mleczarskich ceny się ustabilizowały, jednak na cenę surowca może mieć wpływ rosnąca podaż mleka.