PFHBiPM
Aktualności

GDT utrzymuje się na minusie

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

W dniu 5 maja bieżącego roku notowania na Global Dairy Trade zakończyły się spadkiem ogólnego indeksu cenowego o 0,8%. Był to drugi z rzędu spadek notowań produktów mleczarskich. Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 2866 USD/t. Notowania trzech kategorii produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył laktozy, natomiast  największy spadek odnotowano w przypadku maślanki w proszku. 

Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 5 maja 2020 r.:

  • Laktoza +7,9% – cena 1153 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +0,1% – cena 2373 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +0,1% – cena 2745 USD/t
  • Maślanka w proszku -10,3% – cena 2107 USD/t
  • Ser Cheddar -6,8% – cena 4115 USD/t
  • Masło -5,8% – cena 3867 USD/t
  • Kazeina -5,1% – cena 8891 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -2,4% - cena 3973 USD/t
  • Serwatka w proszku nie była oferowana

W ostatnim czasie na globalnym rynku mleka i przetworów mleczarskich ceny utrzymują trend spadkowy, co odbija się również na krajowym rynku mleka.