PFHBiPM
Aktualności

GDT trzeci raz na plusie

Dorota Śmiegielska | | Rynek mleka

W dniu 1 grudnia bieżącego roku notowania na Global Dairy Trade zakończyły się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 4,3%. Był to trzeci z rzędu wzrost notowań produktów mleczarskich. Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 3261 USD/t. Notowania wszystkich oferowanych kategorii produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył laktozy, pełnego mleka w proszku i masła. 

Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 1 grudnia 2020 r:

  • Laktoza +13,5% – cena 1004 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +5,0% – cena 3182 USD/t
  • Masło +3,8% – cena 3986 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +3,6% – cena 2889 UDS/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +2,6% – cena 4278 USD/t
  • Ser Cheddar +2,4% – cena 3734 USD/t
  • Maślanka w proszku +1,3% – cena 2731 USD/t
  • Serwatka w proszku nie była oferowana

Notowania GDT trzeci raz z rzędu odnotowały wzrost, może to dawać poczucie stabilizacji, tym bardziej, że również w Polsce ceny surowca w II połowie bieżącego roku utrzymują trend wzrostowy.