PFHBiPM
Aktualności
GDT – trend spadkowy zatrzymany
Rynek mleka
|
| Od połowy kwietnia bieżącego roku na platformie GDT utrzymywał się trend spadkowy. Został on delikatnie wyhamowany podczas ostatniej aukcji, która miała miejsce 17 sierpnia. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,3%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 827 USD
Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku masła i sera Cheddar. Jedynym produktem, którego cena odnotowała spadek było pełne mleko w proszku.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 17 sierpnia 2021 roku:
- Masło +4,0% - cena 4 771 USD/t
- Ser Cheddar +2,8% - cena 4 184 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +1,5% - cena 5 791 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +1,1% - cena 3 052 USD/t
- Laktoza 0,0% - cena 1 097 USD/t
- Pełne mleko w proszku -1,5% - cena 3 552 USD/t
- Maślanka w proszku – nie była oferowana
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Po utrzymującym się od kwietnia trendzie spadkowym, ciężko wnioskować, po jednym delikatnym wzroście, jak długo indeks GDT utrzyma się na plusie.