PFHBiPM
Aktualności

GDT – trend spadkowy zatrzymany

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Od połowy kwietnia bieżącego roku na platformie GDT utrzymywał się trend spadkowy. Został on delikatnie wyhamowany podczas ostatniej aukcji, która miała miejsce 17 sierpnia.  Ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,3%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 827 USD

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku masła i sera Cheddar. Jedynym produktem, którego cena odnotowała spadek było pełne mleko w proszku.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 17 sierpnia 2021 roku:

  • Masło +4,0% - cena 4 771 USD/t
  • Ser Cheddar +2,8% - cena 4 184 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +1,5% - cena 5 791 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +1,1% - cena 3 052 USD/t
  • Laktoza 0,0% - cena 1 097 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -1,5% - cena 3 552 USD/t
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Po utrzymującym się od kwietnia trendzie spadkowym, ciężko wnioskować, po jednym delikatnym wzroście, jak długo indeks GDT utrzyma się na plusie.