PFHBiPM
Aktualności

GDT poszybowało w górę

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Ostatnia aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 2 marca 2021 roku zakończyła się bardzo wysokim wzrostem notowań. Jest to ósmy wzrost z rzędu, jednak pierwszy aż tak wysoki od ponad siedmiu lat. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 15,0%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4231 USD

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań sześciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku masła oraz pełnego mleka w proszku. Spadki natomiast dotyczyły jedynie maślanki w proszku.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 2 marca 2021 roku:

  • Pełne mleko w proszku +21,0% – cena 4364 USD/t
  • Masło +13,7% – cena 5826 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +7,4% – cena 5929 USD/t
  • Laktoza +4,9% – cena 1278 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +3,5% – cena 3302 USD/t
  • Ser Cheddar +1,3% – cena 4280 USD/t
  • Maślanka w proszku -0,3% – cena 3144 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Od połowy listopada na GDT utrzymuje się trend wzrostowy. Ostatnie notowania były najwyższe od ponad siedmiu lat. Niestety cena surowca w Polsce, po utrzymującym się dodatnim trendzie w II półroczu ubiegłego roku, w styczniu 2021 roku odnotowała niewielki spadek.