PFHBiPM
Aktualności

GDT ponownie na plusie

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Od połowy sierpnia bieżącego roku notowania na platformie internetowej Global Dairy Trade utrzymywały się na plusie. Jedynie na początku października indeks cen produktów mleczarskich nie uległ zmianie w porównaniu z notowaniami pod koniec września. W dniu 19 października 2021 roku aukcja na GDT zakończyła się kolejnym wzrostem notowań. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 2,2%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4061 USD

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku laktozy i masła.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 19 października 2021 roku:

  • Laktoza +5,9% – cena 1258 USD/t
  • Masło +4,7% – cena 5111 USD/t
  • Ser Cheddar +2,9% – cena 4426 USD/t
  • Ser Cheddar + 2,3% – cena 4178 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +2,5% – cena 3401 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +2,5% – cena 6151 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +1,5% – cena 3803 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana
  • Maślanka w Proszku – nie była oferowana   

Również na naszym krajowym rynku utrzymuje się trend wzrostowy ceny mleka. Średnia cena surowca we wrześniu ukształtowała się na poziomie 155,71 zł/hl i była o 3,4% wyższa niż w sierpniu bieżącego roku oraz o 12,7% wyższa niż we wrześniu 2020 roku.