GDT ponownie na plusie
Od połowy sierpnia bieżącego roku notowania na platformie internetowej Global Dairy Trade utrzymywały się na plusie. Jedynie na początku października indeks cen produktów mleczarskich nie uległ zmianie w porównaniu z notowaniami pod koniec września. W dniu 19 października 2021 roku aukcja na GDT zakończyła się kolejnym wzrostem notowań. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 2,2%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4061 USD
Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku laktozy i masła.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 19 października 2021 roku:
- Laktoza +5,9% – cena 1258 USD/t
- Masło +4,7% – cena 5111 USD/t
- Ser Cheddar +2,9% – cena 4426 USD/t
- Ser Cheddar + 2,3% – cena 4178 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +2,5% – cena 3401 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +2,5% – cena 6151 USD/t
- Pełne mleko w proszku +1,5% – cena 3803 USD/t
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
- Maślanka w Proszku – nie była oferowana
Również na naszym krajowym rynku utrzymuje się trend wzrostowy ceny mleka. Średnia cena surowca we wrześniu ukształtowała się na poziomie 155,71 zł/hl i była o 3,4% wyższa niż w sierpniu bieżącego roku oraz o 12,7% wyższa niż we wrześniu 2020 roku.