PFHBiPM
Aktualności

GDT po raz piaty na plusie

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

W dniu 19 listopada bieżącego roku notowania na Global Dairy Trade zakończyły się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 1,7%. Był to piąty z rzędu wzrost notowań produktów mleczarskich, zdecydowanie słabszy niż w poprzednim notowaniu, kiedy wyniósł 3,7%. Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 3481 USD/t. Notowania pięciu kategorii produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył kazeiny podpuszczkowej. Jedynie ceny dwóch produktów odnotowały spadek. 

Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 19 listopada 2019 r.:

  • Kazeina podpuszczkowa + 5,6% – cena 7668 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku + 3,3% – cena 3017 USD/t
  • Ser Cheddar + 2,5% – cena 3701 USD/t
  • Pełne mleko w proszku + 2,2% – cena 3321 UDS/t
  • Laktoza + 1,0% – cena 775 USD/t
  • Masło - 1,3% – cena 4 061 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny - 1,5 % – cena 5108 USD/t
  • Serwatka w proszku nie była oferowana
  • Maślanka w proszku nie była oferowana

Notowania GDT piaty raz z rzędu odnotowały wzrost, ceny mleka w Polsce również od sierpnia odnotowują trend wzrostowy. Silny wzrost notowań produktów mleczarskich na GDT umacnia pozytywny trend cenowy. W dniu 21 listopada Główny Urząd Statystyczny opublikuje ceny surowca za miesiąc październik, oby trent wzrostowy nadal się utrzymał i trwał jak najdłużej.