PFHBiPM
Aktualności

GDT od sierpnia na plusie

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

W dniu 7 grudnia bieżącego roku notowania na Global Dairy Trade zakończyły się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 1,4%. Był to kolejny z rzędu wzrost notowań produktów mleczarskich. Warto zaznaczyć, że indeks GDT na plusie utrzymuje się od połowy sierpnia bieżącego roku. Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 4290 USD/t. Notowania wszystkich oferowanych kategorii produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył masła, laktozy i bezwodnego tłuszczu mlecznego. 

Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 7 grudnia 2021 r.:

  • Masło +4,6% – cena 5791 USD/t
  • Laktoza +3,5% – cena 1339 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +3,0% – cena 6668 USD/t
  • Maślanka w proszku +2,9% – cena 3620 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +1,3% – cena 3721 UDS/t
  • Ser Cheddar +1,0% – cena 5220 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +0,6% – cena 4008 USD/t
  • Serwatka w proszku nie była oferowana

Utrzymujący się trend wzrostowy na nowozelandzkiej giełdzie wpływa również na wzrost cen na krajowym rynku mleka. Średnia cena surowca w listopadzie ukształtowała się na poziomie 163,78 zł/hl i była o 5,2% wyższa niż w październiku bieżącego roku oraz o 13,3% wyższa niż w listopadzie 2020 r.