PFHBiPM
Aktualności

GDT – największy spadek w tym roku

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Nowozelandzka giełda po raz kolejny zakończyła się spadkiem notowań, potwierdzając tym samym tendencje spadkowe na światowym rynku mleka.

W dniu 18 czerwca bieżącego roku notowania na Global Dairy Trade zakończyły się obniżeniem ogólnego indeksu cenowego o 3,8%. Był to trzeci w tym roku spadek notowań produktów mleczarskich. Notowania prawie wszystkich produktów odnotowały spadek, z czego największy dotyczył masła, pełnego mleka w proszku oraz sera Cheddar. Wzrosła jedynie cena kazeiny.

Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 18 czerwca 2019 r:

  • Kazeina podpuszczkowa +2,3%
  • Laktoza -2,2%
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -3,3%
  • Odtłuszczone mleko w proszku -3,5%
  • Pełne mleko w proszku -4,3%
  • Ser Cheddar -4,3%
  • Masło -5,7%
  • Maślanka w proszku nie była oferowana
  • Serwatka w proszku nie była oferowana

Pogarszająca się sytuacja na rynku mleka jest również widoczna w Polsce. Od stycznia cena surowca odnotowuje tendencje spadkowe.