GDT nadal na plusie
Od początku bieżącego roku jeszcze nie odnotowano spadku notowań na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade. Ostatnia, piąta aukcja, zakończyła się po raz kolejny na plusie. Wartość indeksu GDT w dniu 1 marca 2022 roku ukształtowała się na poziomie 1593 i był to najwyższy poziom w ciągu ostatnich 10 lat. Wzrost ogólnego indeksu giełdowego wyniósł 5,1%.
Wzrost ogólnego indeksu cenowego spowodował podwyżki we wszystkich oferowanych kategoriach produktów mleczarskich. Najwyższy wzrost odnotowano w przypadku sera Cheddar, masła i maślanki w proszku.
Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 1 marca 2022 r.:
- Ser Cheddar +10,9% – cena 6394 USD/t
- Masło +5,9% – cena 7086 USD/t
- Maślanka w proszku +5,8% – cena 4217 USD/t
- Pełne mleko w proszku +5,7% – cena 4757 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +4,7% – cena 4481 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +2,1% – cena 7048 USD/t
- Laktoza +0,9% – cena 1634 USD/t
- Serwatka w proszku nie była oferowana
Trendy na światowym rynku mleka są pozytywne, w Polsce cena również utrzymuje się na wysokim poziomie, choć w styczniu odnotowano niewielki spadek.