PFHBiPM
Aktualności

GDT nadal na plusie

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

To już drugi miesiąc bieżącego roku, kiedy notowania na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade zakończyły się na plusie. To już czwarta aukcja w tym roku z dodatnim wynikiem. Ostatnie notowania, które odbyły się w dniu 15 lutego zakończyły się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 4,2%. Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 4840 USD/t. Notowania wszystkich oferowanych kategorii produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył odtłuszczonego mleka w proszku, masła oraz pełnego mleka w proszku.  

Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 15 lutego 2022 r.:

  • Odtłuszczone mleko w proszku +6,2% – cena 4295 USD/t
  • Masło +5,1% – cena 6686 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +4,2% – cena 4503 USD/t
  • Ser Cheddar +3,5% – cena 5881 USD/t
  • Laktoza +3,4% – cena 1609 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +1,2% – cena 6889 USD/t
  • Maślanka w proszku nie była oferowana
  • Serwatka w proszku nie była oferowana

W ostatnim czasie na globalnym rynku mleka i przetworów mleczarskich ceny utrzymują trend wzrostowy, co przekłada się również na krajowy rynek mleka.