PFHBiPM
Aktualności

GDT nadal na plusie

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Czwarta w tym roku aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 2 lutego 2021 roku zakończyła się kolejnym wzrostem notowań. Jest to szósty wzrost z rzędu. Pozytywny trend utrzymuje się od połowy listopada 2020 roku. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 1,8%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3614 USD.

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań sześciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku i masła. Spadek ceny miał miejsce jedynie w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 2 lutego 2021 roku:

  • Maślanka w proszku +10,7% – cena 3180 USD/t
  • Masło +6,2% – cena 5028 USD/t
  • Laktoza +3,8% – cena 1217 USD/t
  • Ser Cheddar +2,3% – cena 4178 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +2,3% – cena 3458 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +1,3% – cena 5463 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -1,5% – cena 3198 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana  

Utrzymujący się wzrostowy trend na Global Dairy Trade przekłada się na cenę mleka w Polsce, która jest najwyższa od siedmiu lat.