PFHBiPM
Aktualności

GDT na plusie

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

W dniu 1 października bieżącego roku notowania na Global Dairy Trade zakończyły się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 0,2%. Był to drugi z rzędu delikatny wzrost notowań produktów mleczarskich. Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 3306 USD/t. Notowania czterech kategorii produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył maślanki w proszku, odtłuszczonego mleka w proszku. 

Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 1 października 2019 r:

  • Maślanka w proszku +6,7% – cena 2670 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +2,7% – cena 2674 USD/t
  • Laktoza +1,8% – cena 784 USD/t
  • Kazeina podpuszczkowa +0,7% – cena 6683 UDS/t
  • Ser Cheddar -3,4% – cena 3717 USD/t
  • Masło -0,2% – cena 4125 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -0,2% – cena 3141 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny nie był oferowany
  • Serwatka w proszku nie była oferowana

Notowania GDT drugi raz z rzędu odnotowały delikatny wzrost, jednak nie wyznaczają silnego trendu. Również w przypadku Polski, po kilku miesiącach spadku ceny surowca odnotowały wzrost, jednak jest on na tyle mały, że nie przynosi producentom wymiernych korzyści.