PFHBiPM
Aktualności

GDT na minusie

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Od połowy listopada ubiegłego roku notowania na Global Dairy Trade utrzymywały trend wzrostowy. Na początku marca 2021 roku, ogólny indeks poszybował nawet o 15% w górę. Trend ten został wyhamowany w połowie marca. 

Ostatnia aukcja w dniu 16 marca 2021 r. zakończyła się po raz pierwszy od kilku miesięcy na minusie. Ogólny indeks cenowy spadł o 3,8%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4089 USD. Spadek indeksu przełożył się na obniżenie notowań dwóch produktów a mianowicie pełnego mleka w proszku i masła. Warto zaznaczyć, że to te produkty jeszcze dwa tygodnie temu odnotowały najwyższy wzrost notowań.

Wyniki ostatniej aukcji Global Dairy Trade w dniu 16 marca 2021 r.:

  • Laktoza +8,6% – cena 1392 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +3,7% – cena 6155 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +0,7% – cena 3350 USD/t
  • Ser Cheddar bez zmian – cena 4250 USD/t
  • Masło  -2,8% – cena 5659 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -6,2% – cena 4083 USD/t
  • Maślanka w proszku nie była oferowana
  • Serwatka w proszku nie była oferowana

Trend spadkowy utrzymuje się również na polskim rynku mleka, gdzie cena spada już od stycznia bieżącego roku.