PFHBiPM
Aktualności

GDT – kolejny wzrost

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Druga aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade zakończyła się na dużym plusie, jest to czwarta z kolei podwyżka notowań. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 4,2%.

Wynik ogólnego indeksu cenowego na plusie wpłynął na wzrost niemal wszystkich produktów mleczarskich, wyjątek stanowi kazeina, która odnotowała spadek o 1,4%. Najwyższa podwyżka miała miejsce w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku, odnotowano wzrost o 10,3%. Wzrost może przyczynić się do szybszego upłynnienia zapasów interwencyjnych. Obecnie w unijnych magazynach znajduje się około 20 tys. ton OMP.

Wyniki ostatniej sesji:

  • – Odtłuszczone mleko w proszku + 10,3%
  • – Laktoza + 7,9%
  • – Masło + 4,6%
  • – Ser Cheddar + 4,2%
  • – Bezwodny tłuszcz mleczny + 3,2%
  • – Pełne mleko w proszku + 3%
  • – Kazeina podpuszczkowa – 1,4%
  • – Serwatka w proszku – nie oferowano
  • – Maślanka w proszku – nie oferowano

W 2018 roku wielu analityków przewidywało, że tendencje spadkowe utrzymają się również w roku 2019. Obecna sytuacja zarówno na rynku krajowym jak i globalnych prezentuje się pozytywnie. Oby taki trend utrzymał się jak najdłużej.