PFHBiPM
Aktualności

GDT kolejne spadki

| Rynek mleka

Pierwsza aukcja na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade zakończyła się spadkami cen produktów mlecznych. Ogólny indeks cenowy spadł o 2,8%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 365 USD

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku i bezwodnego tłuszczu mlecznego.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 3 stycznia 2023 roku:

  • Maślanka w proszku -12,9% - cena 2 556 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -5,1% - cena 5 395 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -4,3% - cena 2 838 USD/t
  • Laktoza -3,6% - cena 1 178 USD/t
  • Masło -2,8% - cena 4 479 USD/t
  • Ser Cheddar -2,7% - cena 4 690 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -1,4% - cena 3 208 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Ceny światowe wpływają również na ceny na krajowym rynku. Pomimo, że ceny polskich produktów mlecznych nadal pozostają wyższe niż w 2021 roku to jednak w relacji miesięcznej odnotowują spadki.