GDT bez zmian
Trzy ostatnie notowania na nowozelandzkiej giełdzie GDT zakończyły się wzrostem indeksu. Jednak podczas ostatniej aukcji w dniu 5 października bieżącego roku indeks giełdowy nie uległ zmianie. Ogólny indeks cenowy nie zmienił się od ostatniej aukcji, która miała miejsce 21 września 2021 roku. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3977 USD
Pomimo braku zmiany ogólnego indeksu cenowego, ceny sześciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich odnotowały wzrost. Największe podwyżki miały miejsce w przypadku maślanki w proszku. Jedynym produktem, którego cena odnotowała spadek było pełne mleko w proszku.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 5 października 2021 roku:
- Maślanka w proszku +9,7% – cena 3688 USD/t
- Ser Cheddar +0,7% – cena 4297 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +0,5% – cena 3315 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +0,4% – cena 5984 USD/t
- Masło +0,4% – cena 4878 USD/t
- Laktoza 0,4% – cena 1188 USD/t
- Pełne mleko w proszku -0,4% – cena 3749 USD/t
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
W Polsce od maja do lipca utrzymywał się trend spadkowy ceny surowca. Został on wyhamowany w sierpniu. Sierpniowa cena mleka ukształtowała się na poziomie 150,52 zł/hl i była o 0,7% wyższa niż w lipcu 2021 r. oraz o 13% wyższa niż w sierpniu ubiegłego roku.