PFHBiPM
Aktualności

Duży spadek na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 5 lipca 2022 roku zakończyła się na minusie. Trend ujemny utrzymuje się od połowy marca bieżącego roku, z delikatnym odbiciem w połowie czerwca. Od początku roku indeks cenowy spadł o 2,5%. Na początku lipca 2022 roku ogólny indeks cenowy spadł o 4,1%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4 360 USD

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań pięciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku masła, maślanki w proszku oraz odtłuszczonego mleka w proszku. Wzrosła jedynie cena sera Cheddar.

Wyniki ostatniej sesji w dniu 5 lipca 2022 roku:

  • Ser Cheddar +1,4% – cena 4908 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -3,1% – cena 5706 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -3,3% - cena 3961 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -5,2% – cena 4063 USD/t
  • Maślanka w proszku -7,6% – cena 4064 USD/t
  • Masło -9,1% – cena 5648 USD/t
  • Laktoza – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana

Pomimo spadku na Global Dairy Trade krajowa cena surowca utrzymuje trend wzrostowy.