PFHBiPM
Aktualności

Duży spadek na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Trzecia aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 4 lutego 2020 roku zakończyła się na minusie.

Ogólny indeks cenowy odnotował spadek o 4,7%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3226 USD
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań połowy oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe spadki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, maślanki w proszku oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego. Wzrost notowań miał miejsce w przypadku sera Cheddar oraz kazeiny. 

Wyniki ostatniej sesji w dniu 4 lutego 2020 roku:

  • Kazeina +6% – cena 9959 USD/t
  • Ser Cheddar +6% – cena 4302 USD/t
  • Laktoza +2,5% – cena 830 USD/t
  • Masło +0,2% – cena 4258 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -6,2%– cena 3039 USD/t
  • Maślanka w proszku -5,2% – cena 2886 USD/t 
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -4,5% – cena 4626 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -4,2% – cena 2907 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie oferowano   

Spadek notowań na Global Dairy Trade na chwile obecną nie wpłyną negatywnie na sytuację w Polsce, gdzie od dłuższego czasu utrzymuje się niewielki trend wzrostowy.