PFHBiPM
Aktualności
Duży spadek na GDT
Rynek mleka
|
| Trzecia aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 4 lutego 2020 roku zakończyła się na minusie.
Ogólny indeks cenowy odnotował spadek o 4,7%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3226 USD
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań połowy oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe spadki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, maślanki w proszku oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego. Wzrost notowań miał miejsce w przypadku sera Cheddar oraz kazeiny.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 4 lutego 2020 roku:
- Kazeina +6% – cena 9959 USD/t
- Ser Cheddar +6% – cena 4302 USD/t
- Laktoza +2,5% – cena 830 USD/t
- Masło +0,2% – cena 4258 USD/t
- Pełne mleko w proszku -6,2%– cena 3039 USD/t
- Maślanka w proszku -5,2% – cena 2886 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny -4,5% – cena 4626 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku -4,2% – cena 2907 USD/t
- Serwatka w proszku – nie oferowano
Spadek notowań na Global Dairy Trade na chwile obecną nie wpłyną negatywnie na sytuację w Polsce, gdzie od dłuższego czasu utrzymuje się niewielki trend wzrostowy.