PFHBiPM
Aktualności

Drugi wzrost na GDT

Dorota Grabarczyk | | Rynek mleka

Przez wiele miesięcy na platformie internetowej Global Dairy Trade utrzymywał się trend spadkowy. Został on delikatnie wyhamowany podczas dwóch ostatnich aukcji, które zakończyły się dodatnim indeksem cenowym. Aukcja, która miała miejsce w dniu 2 maja 2023 roku zakończyła się na plusie 2,5%, przy średniej cenie na poziomie 3 506 USD.  Od początku bieżącego roku indeks cenowy spadł o 3,5%.

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań pięciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, sera Cheddar i masła. Spadła jedynie cena bezwodnego tłuszczu mlecznego.  

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 2 maja 2023 roku:

  • Pełne mleko w proszku +5,0% - cena 3 230 USD/t
  • Ser Cheddar +4,5% - cena 4 561 USD/t
  • Masło +2,4% - cena 4 947 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +1,5% - cena 2 787 USD/t
  • Maślanka w proszku +0,8% - cena 2 468 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -2,4% - cena 4 832 USD/t
  • Laktoza – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Pomimo wzrostu, podczas dwóch ostatnich aukcji na GDT krajowa cena mleka w Polsce nadal utrzymuje trend spadkowy.