PFHBiPM
Aktualności

Drugi wzrost na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Ostatnia aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 6 października 2020 roku zakończyła się na delikatnym plusie. Jest to drugi wzrost z rzędu. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 2,2%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3143 USD

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań pięciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku oraz masła. Spadki natomiast dotyczyły dwóch produktów, tj. laktoza i odtłuszczone mleko w proszku.  

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 6 października 2020 roku:

  • Maślanka w proszku +9,1% – cena 2569 USD/t
  • Masło +8,4% – cena 3561 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +5,4% – cena 4131 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +1,7% – cena 3041 USD/t
  • Ser Cheddar +0,4% – cena 3694 USD/t
  • Laktoza -7,4% – cena 1182 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -0,9% – cena 2865 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana  

Ostatnie dwa wzrosty notowań na GDT mogą przełożyć się na wzrost ceny surowca w Polsce. Średnia cena mleka już w sierpniu odnotowała wzrost i ukształtowała się na poziomie 133,26 zł/hl i była o 2,0% wyższa niż w lipcu bieżącego roku oraz o 2,0% wyższa niż w sierpniu 2019.