PFHBiPM
Aktualności

Drugi spadek na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 5 kwietnia 2022 roku zakończyła się na minusie. To drugi z rzędu spadek notowań produktów mleczarskich. Pomimo spadków od początku roku indeks cenowy wzrósł o 17,4%. Na początku kwietnia bieżącego roku ogólny indeks cenowy spadł o 1,0%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4981 USD

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego oraz pełnego mleka w proszku. Wzrosły natomiast ceny maślanki w proszku, sera Cheddar i odtłuszczonego mleka w proszku.   

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 5 kwietnia 2022 roku:

  • Maślanka w proszku +6,5% – cena 4461 USD/t
  • Ser Cheddar +2,7% – cena 6472 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +1,0% – cena 4599 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -2,5% – cena 6908 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -1,5% – cena 4532 USD/t
  • Laktoza -0,6% – cena 1598 USD/t
  • Masło -0,6% – cena 6891 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Pomimo spadku na Global Dairy Trade krajowa cena surowca utrzymuje trend wzrostowy.