PFHBiPM
Aktualności

Dodatni trend na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

W dniu 7 maja odbyła się kolejna aukcja na platformie Global Dairy Trade. Z jej notowań wynika, że światowy rynek mleka jest w chwili obecnej stabilny a nawet z tendencją wzrostową.

Ostatnia aukcja zakończyła się po raz kolejny na plusie, ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,4%. Wzrosty cen dotyczyły jedynie trzech kategorii produktów, z czego najwyższy był w przypadku kazeiny o 3,5%. Największy spadek ceny był w przypadku maślaki w proszku o 10,3%.

Wyniki ostatniej aukcji Global Dairy Trade:

  • – Kazeina podpuszczkowa +3,1%
  • – Odtłuszczone mleko w proszku +2,8%
  • – Bezwodny tłuszcz mleczny +1,4%
  • – Masło bez zmian
  • – Pełne mleko w proszku -0,5%
  • – Ser Cheddar -2,4%
  • – Laktoza -2,7%
  • – Maślanka w proszku -10,3%
  • – Serwatka w proszku nie była oferowana

Widać coraz większe rozbieżności cenowe pomiędzy cenami światowymi, a cenami produktów w Polsce. Polskie mleczarnie, choć w niewielkim stopniu to jednak obniżają ceny.