PFHBiPM
Aktualności

Dobry początek roku na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Pierwsza w 2019 roku sesja nowozelandzkiej giełdy GDT zakończyła się wzrostem notowań produktów mleczarskich.

Pierwsza aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade zakończyła się na dużym plusie, jest to trzecia z kolei podwyżka notowań. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 2,8%.

Przełożyło się to na wzrost notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku + 9,3% oraz odtłuszczonego mleka w proszku + 7,9%.

 Wyniki ostatniej sesji:

  • – maślanka w proszku + 9,3%
  • – odtłuszczone mleko w proszku + 7,9%
  • – bezwodny tłuszcz mleczny + 3,9%
  • – masło + 3,9%
  • – ser Cheddar + 3,2%
  • – laktoza + 1,6%
  • – kazeina podpuszczkowa + 1,3%
  • – pełne mleko w proszku + 1,2%
  • – serwatka w proszku – nie oferowana

Po trzech z kolei wzrostach notowań produktów mleczarskich na GDT można mówić o trendzie wzrostowym na globalnym rynku mleka. W związku z tym można zakładać, że również ceny mleka w skupie powinny zachować podobną tendencję.