PFHBiPM
Aktualności
Dobry początek roku na GDT
Rynek mleka
|
| Pierwsza w 2019 roku sesja nowozelandzkiej giełdy GDT zakończyła się wzrostem notowań produktów mleczarskich.
Pierwsza aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade zakończyła się na dużym plusie, jest to trzecia z kolei podwyżka notowań. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 2,8%.
Przełożyło się to na wzrost notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku + 9,3% oraz odtłuszczonego mleka w proszku + 7,9%.
Wyniki ostatniej sesji:
- – maślanka w proszku + 9,3%
- – odtłuszczone mleko w proszku + 7,9%
- – bezwodny tłuszcz mleczny + 3,9%
- – masło + 3,9%
- – ser Cheddar + 3,2%
- – laktoza + 1,6%
- – kazeina podpuszczkowa + 1,3%
- – pełne mleko w proszku + 1,2%
- – serwatka w proszku – nie oferowana
Po trzech z kolei wzrostach notowań produktów mleczarskich na GDT można mówić o trendzie wzrostowym na globalnym rynku mleka. W związku z tym można zakładać, że również ceny mleka w skupie powinny zachować podobną tendencję.