PFHBiPM
Aktualności

Delikatny wzrost na GDT

Dorota Grabarczyk | | Rynek mleka

Po wielu miesiącach utrzymującego się spadku na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trend, ostatnia aukcja zakończyła się na delikatnym plusie. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 2,7%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 2 888 USD. Od początku bieżącego roku indeks cen produktów mlecznych spadł o 18,6%.

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku i bezwodnego tłuszczu mlecznego. Największe spadki natomiast dotyczyły maślanki w proszku.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 5 września 2023 roku:

  • Pełne mleko w proszku +5,3% - cena 2 702 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +2,7% - cena 4 561 USD/t
  • Masło +1,1% - cena 4 588 USD/t
  • Ser Cheddar -0,6% - cena 4 102 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -1,6% - cena 2 286 USD/t
  • Maślanka w proszku -6,5% - cena 2 215 USD/t
  • Laktoza 0,0% - cena 608 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Pomimo niewielkiego wzrostu na GDT, w Polsce nadal utrzymuje ie trend spadkowy ceny surowca.