PFHBiPM
Aktualności

Delikatny wzrost na GDT

Dorota Grabarczyk | | Rynek mleka

Ostatnia aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 6 grudnia 2022 roku zakończyła się na delikatnym plusie. Jest to drugi wzrost z rzędu. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,6%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3610 USD. Pomimo wzrostu ogólny indeks cen produktów mlecznych w bieżącym roku pozostaje ujemny.

Dodatni indeks, z ostatniej aukcji, przełożył się na wzrost notowań pięciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku, sera Cheddar i bezwodnego tłuszczu mlecznego. Największy spadek dotyczył masła.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 6 grudnia 2022 roku:

  • Maślanka w proszku +4,7% – cena 2979 USD/t
  • Ser Cheddar +1,8% – cena 4826 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +1,8% – cena 5797 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +1,7% – cena 3102 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +0,1% – cena 3400 USD/t
  • Laktoza -0,8% – cena 1222 USD/t
  • Masło -1,9% – cena 4725 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Na krajowym rynku mleka ceny produktów mlecznych, pomimo spadków odnotowanych w ostatnich tygodniach, nadal są zdecydowanie wyższe niż w roku ubiegłym. Również cena surowca utrzymuje trend wzrostowy.