PFHBiPM
Aktualności

Delikatny wzrost na GDT

Dorota Grabarczyk | | Rynek mleka

Od połowy marca bieżącego roku na platformie GDT utrzymuje się trend spadkowy. Występują momenty odbicia się indeksu cen, jednak są one sporadyczne. Jedno z takich odbić miało miejsce w dniu 15 listopada, kiedy to ogólny indeks cenowy wzrósł o 2,4%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3623 USD.

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku. Ceny trzech oferowanych produktów odnotowały spadki, z czego największe dotyczyły laktozy.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 15 listopada 2022 roku:

  • Odtłuszczone mleko w proszku +3,1% – cena 3057 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +3,1% – cena 3397 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +2,7% – cena 5711 USD/t
  • Masło -0,8% – cena 4829 USD/t
  • Ser Cheddar -1,3% – cena 4746 USD/t
  • Laktoza -4,6% – cena 1236 USD/t
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Pomimo spadków na Global Dairy Trade w Polsce ceny mleka oraz produktów mlecznych utrzymują się na wysokim poziomie.