PFHBiPM
Aktualności

Delikatny wzrost na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Szósta aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 7 kwietnia 2020 roku zakończyła się na delikatnym plusie. Jest to pierwszy wzrost od połowy stycznia. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 1,2%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 2969 USD.

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań pięciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku masła i laktozy. Największy spadek dotyczył maślanki w proszku.

Wyniki ostatniej sesji w dniu 7 kwietnia 2020 roku:

  • Masło +4,5% – cena 4263 USD/t
  • Laktoza +4,4% – cena 959 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +2,1% – cena 2820 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +0,4% – cena 4345 USD/t
  • Ser Cheddar +0,2% – cena 4 395 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -0,8% – cena 2514 USD/t 
  • Kazeina -2,5% – cena 9717 USD/t
  • Maślanka w proszku -11,9 – cena 2446 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana

  
Sytuacja na krajowym rynku mleka na chwilę obecną nie wygląda zbyt ciekawie. Pierwszy wzrost na GDT jeszcze nie zwiastuje poprawy sytuacji ale daje nadzieję.