PFHBiPM
Aktualności

Delikatny spadek na GDT

Dorota Grabarczyk | | Rynek mleka

Od wielu notowań na platformie GDT utrzymywał się trend spadkowy, który utrzymuje się również w roku bieżącym. Pierwsza aukcja w styczniu 2023 roku zakończyła się spadkiem indeksu o 2,8%. Podczas drugiej styczniowej aukcji indeks po raz kolejny odnotował spadek, który wyniósł 0,1%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 393 USD.

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego oraz masła. Notowania dwóch produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył sera Cheddar.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 17 stycznia 2023 roku:

  • Ser Cheddar +4,0% - cena 4 871 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +0,1% - cena 3 218 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -0,3% - cena 2 842 USD/t
  • Masło -0,6% - cena 4 449 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -0,9% - cena 5 337 USD/t
  • Laktoza – nie była oferowana  
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

W Polsce ceny surowca utrzymywały w 2022 roku trend wzrostowy, jednak producenci mleka z początkiem bieżącego roku odczuwają spadki cen mleka.