Delikatny spadek na GDT
Od stycznia bieżącego roku na platformie GDT utrzymywał się trend wzrostowy. Pierwszy raz został wyhamowany w połowie marca, kiedy to indeks odnotował niewielki spadek o 0,9%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 5039 USD
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku i masła. Notowania pozostałych trzech produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył odtłuszczonego mleka w proszku.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 15 marca 2022 roku:
- Odtłuszczone mleko w proszku +1,6% – cena 4454 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +0,4% – cena 7111 USD/t
- Ser Cheddar +0,3% – cena 6412 USD/t
- Laktoza -0,6% – cena 1618 USD/t
- Masło -1,8% – cena 6958 USD/t
- Pełne mleko w proszku -2,1% – cena 4596 USD/t
- Maślanka w proszku – nie była oferowana
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
W Polsce po delikatnym spadku odnotowanym w styczniu, w lutym średnia cena mleka ponownie wzrosła i ukształtowała się na poziomie 184,21 zł/hl. W relacji miesięcznej była o 0,7% wyższa, natomiast w porównaniu z ceną z analogicznego miesiąca ubiegłego roku była o 23,5% wyższa.