Delikatny spadek na GDT
Od połowy listopada 2020 roku na platformie GDT utrzymywał się trend wzrostowy. Pierwszy raz został wyhamowany w połowie marca bieżącego roku, kiedy to indeks odnotował spadek o 3,8%. Drugi niewielki spadek miał miejsce w dniu 20 kwietnia 2021 r. Ogólny indeks cenowy spadł niewiele o 0,1%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4110 USD
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku laktozy i bezwodnego tłuszczu mlecznego. Notowania dwóch produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył sera Cheddar.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 20 kwietnia 2021 roku:
- Ser Cheddar +1,2% – cena 4436 USD/t
- Pełne mleko w proszku +0,4% – cena 4097 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku 0,0% – cena 3365 USD/t
- Masło -0,6% – cena 5 736 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny -3,3% – cena 6003 USD/t
- Laktoza -3,4% – cena 1260 USD/t
- Maślanka w proszku – nie była oferowana
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
W Polsce po delikatnych spadkach odnotowanych w styczniu i w lutym bieżącego roku, średnia cena mleka w marcu odnotowała wzrost i wynosiła 151,53 zł/hl. W relacji miesięcznej była o 1,6% wyższa, natomiast w porównaniu z ceną z analogicznego miesiąca ubiegłego roku była o 10,7% wyższa.